Pagulasabilised aitavad nüüd hoopis ukrainlasi, sest Eestis napib tööd

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejate majutuskeskus.
Varjupaigataotlejate majutuskeskus. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Pärast seda, kui pagulaskeskus Ida-Virumaa metsast Tallinnale lähemale kolis ja juhti vahetas, on pagulaste aitajatel vähem tööd. Nii et nad suunavad nüüd aina enam jõud Ukrainasse.

Pagulastel on pealinna lähistel lihtsam otsida tööd ja uut elukohta. Ka õpetatakse neile nüüd kaks korda nädalas eesti keelt. Varem aitasid neid Pagulasabi vabatahtlikud ja töötajad. Siis, kui majutus veel Illukal oli.

«Majutuskeskus on saanud ka parema juhataja ja sotsiaaltöötaja, kes on südamega asja juures,» ütles Eero Janson Eesti Pagulasabist. Jansoni sõnul teevad nad lobitööd edasi, aga konkreetset abistamist on aina vähem.

Jana Selesneva. Foto: Jaanus Lensment / Postimees
Jana Selesneva. Foto: Jaanus Lensment / Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/

«Nad tõesti ei ole pidanud siia tükk aega sattuma,» tunnistas varjupaigataotlejate majutuskeskuse juht Jana Selesneva. Praegu elab selles majas 59 inimest. Neist 12 on lapsed. «Olukord on paranenud, sest majutuskeskus on kolinud,» arvas Selesneva. Nüüd otsib majutuskeskus ise vabalt turult kortereid ja aitab leida tööd.

Aga pagulasabilised ei lase ennast heidutajaid. Abivajajaid on ka mujal piisavalt. Näiteks Ukrainas.

Sealsetele sisepagulastele on nad umbes 60 000 eurot kogunud. Pool sellest annetustena eraisikutelt. Ülejäänu välisministeeriumilt ja Tartu linnalt. Selle raha eest ostis MTÜ ukrainlastele ravimeid ja meditsiinitehnikat.

Ukraina abistamislainega on kaasa läinud paljud. Välisministeerium toetas Ukrainat möödunud aastal miljoni euroga. Ukraina kultuurikeskusel käib suur veebikampaania.

MTÜ Vaba Ukraina on annetusi kogunud üle 30000 euro eest. MTÜ Mondo andis toiduabi. Rahvusooper Estonia annetas klaveri, Naiskodukaitse kindad ja sokid. Sekka lõid ka Eesti Punane Rist ja UNICEFi Eesti Rahvuskomitee.

Nii et kui kodumaal ka asjad paranevad, ei tähenda see, et abilised käed rüpes istuma jääksid. Nüüd peab vaid Ukraina probleemid ära lahendama. Mis järgmiseks – Ebola?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles