Mälksoo: Maruste võib avada Pandora laeka

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi põhiseadus.
Eesti Vabariigi põhiseadus. Foto: Toomas Huik.

Täna Eesti põhiseaduse muutmise idee välja käinud tippkohtunik Rait Marustele oponeerinud õigusteadlase Lauri Mälksoo sõnul võib konstitutsiooni ümberkujundamise algatus tähendada Pandora laeka avamist.

«Minu küsimus on selles, kas me avame põhiseaduse selliseks debatiks täielikult või me avame mõned osad sellest,» rääkis Mälksoo.

«Ei maksa alahinnata huvigruppe, kes tahaks, et midagi oleks teistmoodi, et nende identiteet oles põhiseaduses veelgi paremini väljendatud. Selles mõttes võib siin olla tegemist ka Pandora laeka avamisega,» viitas ta Kreeka müütilisele laekale, mille kaane paotamine täitis maailma kõige halvaga.

Rääkides põhiseaduse muutmise mõttekusest märkis Mälksoo, et ameeriklastel on põhimõte, et kui teed mingi asja katki, siis tee see ka korda.

«Kui mingi asi ei ole katki, siis ei ole vaja seda ka korda teha,» ütles ta ja seadis kahtluse alla Maruste teesi, et Eesti postkommunistlik üleminekuperiood on läbi saamas.

«Kui vaadata ajaloofilosoofilisest plaanist, siis on enam-vähem kõik perioodid millegi üleminekuperioodid. Iga asi saab otsa ja midagi muud tuleb peale.»

Ta meenutas Marustele vastuargumente otsides, et on olemas Eesti riikluse vaenlasi, kes ütleksid meie põhiseadusemuutmist ära kasutades, et meie riiklus ise oli üks üleminekuperiood.

Mälksoo leidis ka, et tõenäoliselt on Maruste mõeldud murranguhetk Eesti astumine euroliitu 2004. aastal, ja viitas, et sellega seonduv on õigusteadlaste seas lõpuni selgeks vaidlemata.

Eesti esindaja Euroopa Inimõiguste Kohtus Rait Maruste tegi täna Tartu Ülikooli Tallinna õppehoones esinedes ettepaneku alustada arutelu, mis võiks viia Eesti põhiseaduse põhjalikumale muutmisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles