Hispaania hävitajad teevad Eesti linnade kohal madallende

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurofighter hävitajad.
Eurofighter hävitajad. Foto: eurofighter.com

Kui ilm lubab, teevad Ämaris baseeruvad Hispaania hävitajad eeloleval pühapäeval üle mitme Eesti linna madallennu.

Eesti vabariigi 97. aastapäeva tähistamiseks 24. veebruaril planeeritud Hispaania hävitajate lend üle Eesti linnade jäi ilmastikuolude tõttu ära. Sünoptikute sõnul tõotab eelolev pühapäev head lennuilma.

Plaani kohaselt lendavad hävitajad üle Eesti linnade 1000 jala ehk veidi enam kui 300 meetri kõrgusel keskpäeva paiku. Ilmaolude tõttu võib mõni ülelend ära jääda ning ajakava võib muutuda.

Ülelendude orienteeruv ajakava

Ämari lennubaas 12.00, Haapsalu 12.05, Kärdla 12.09, Kuressaare 12.17, Pärnu 12.28, Viljandi 12.34, Otepää 12.40, Võru 12.43, Põlva 12.46, Tartu 12.50, Jõgeva 12.54, Jõhvi 13.02, Rakvere 13.09, Paide 13.15, Rapla 13.19, Tallinn 13.27.

Hispaania hävitajad Eurofighter moodustavad praegu Ämari lennubaasis paikneva NATO õhuturbe üksuse. Hispaania õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe sakslastelt üle 1. jaanuaril. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad lisaks Ämaris baseeruvatele Hispaania hävitajatele ka Šiauliais baseeruvad Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29 ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Belgia hävitajad F-16.

Nii hispaanlaste kui ka itaallaste relvastuses olev Eurofighter Typhoon on üks maailma moodsamaid lahingulennukeid. See on kahe mootoriga mitmefunktsiooniline hävitaja, mis tähendab, et võib täita hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Lennuki relvastusesse kuulub suur valik mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa relvi: suurtükk, reaktiivmürsud, juhitavad raketid, pommid ja muu.

Praegu kuulub Briti, Saksa, Itaalia, Hispaania, Austria ja Saudi Araabia õhujõudude relvastusesse. Ka Omaan on lennukeid tellinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles