Postimees võitis seitse ajakirjanduspreemiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees võitis ajakirjanduspreemia seitsmes kategoorias – aasta ajakirjanik, parim arvamuslugu, parim uudisfoto, aasta pressivideo, parim ajalehe kujundus, parim olemuslugude kujundus ja parim väikeste lehtede olemuslugude kujundus.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli sõnul on tegemist suure ja teenitud tunnustusega. «Pälvitud auhinnad näitavad, et Postimehes töötavad Eesti parimad ajakirjanikud, kujundajad ning foto- ja videograafid. Sellise meeskonnaga töötada on puhas rõõm, nendega koos saab mägesid liigutada.»

Eesti ajakirjanduse kõrgeima ja ihaldusväärseima auhinna ehk aasta ajakirjaniku tiitli pälvis Postimehe uuriva toimetuse reporter Nils Niitra, kes jõudis nominentide sekka nii uudis- kui arvamusloo kategoorias.

Nils Niitra kirjutas kolme parema sekka jõudnud uudise riigi jäälõhkujate ostmise kavast, mille tõttu tuli korstnasse kirjutada 700 000 eurot, ning emotsionaalse olemusloo «Eesti mehe viimane kiri: «Anna sigadele süüa», mis rääkis endalt raskuste tõttu elu võtnud väiketalunikust.

«Juba 1997. aastast Postimehes töötav Nils kirjutab ühtviisi hästi nii uudiseid, reportaaže kui ka arvamuslugusid. Ta on ühelt poolt korralik vana kooli ajakirjanik, kellel on vahetuspesu ja hambahari alati kotis, et järsku tuleb kuhugi minna. Samas on ta ka uuendusmeelne ja võimaluse tekkides hakkas kohe oma lugude juurde ka videointervjuusid tegema,» ütles Kopli.

Peatoimetaja asetäitja ja uuriva toimetuse juht Sigrid Kõiv lisas, et Nils on kartmatu – ta ei häbene saada eitavat vastust, olgu koolitulistamine, Tamulal uppunud kalamehed, Andrus Värniku ema, Vastseliina põleng või Eston Kohvri kinnipidamine. «Nils on elu keskel, küsib ja suudab seda teha nii, et inimesed vastavad ega haavu.»

Parima arvamusloo kirjutas Postimehe spordireporter Mariel Gregor pealkirja all «Kooseluseadust on vaja». Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korvi sõnul on tegemist arvamuslooga, mis eelmisest aastast selgelt meelde jäi. «Marieli lugu on avameelne ja julge ning selgitab eluliste näidete toel kooseluseaduse vajalikkust.»

Parima uudisfoto tegi mullu fotograaf Margus Ansu Viljandi koolist järgmisel hommikul pärast koolitulistamist.

27. oktoobril vapustas Eestit koolitulistamine Viljandi Paalalinna koolis. Järgmisel päeval selgitasid õpetajad juhtunut õpilastele klassijuhatajatunnis. Kaetud akende taga on klassiruum, milles toimus tulistamine. Foto:
27. oktoobril vapustas Eestit koolitulistamine Viljandi Paalalinna koolis. Järgmisel päeval selgitasid õpetajad juhtunut õpilastele klassijuhatajatunnis. Kaetud akende taga on klassiruum, milles toimus tulistamine. Foto: Foto: Margus Ansu

Parima uudisvideo tegi Mihkel Maripuu sellest, kuidas Tallinna linnapea Edgar Savisaar avas Lasnamäel Kiviriku tänava 160-meetrise lõigu.

«Postimehe foto- ja videotiim on tänavu eriti kiiresti arenenud. Kui varem oli video tegemine loo juurde pigem erand, siis nüüd on see reegel. See on suur-suur samm edasi,» ütles Kopli.

Postimees võitis kujundusauhinna nii terve lehe kui ka olemusloo kujunduse kategoorias. Kopli hinnangul on Postimehe ilusa kujunduse taga peakujundaja Jaanus Koov, kelle nägu Postimehe paberleht on. «Postimehe kujundus on kenasti sisse töötatud, lehte on mõnus lugeda. Jaanus Koov on Eesti parim ajalehe kujundaja ja oli viimane aeg teda selle eest sel moel tunnustada.»

Näide Jaanus Koovi kujundusest
Näide Jaanus Koovi kujundusest Foto: Postimees

Vaata rohkem Jaanus Koovi töid siit.

Tartu Postimees sai auhinna parima väikese lehe olemuslugude kujunduse eest, mille autoriks oli Artur Kuus.

Artur Kuus
Artur Kuus Foto: TPM

Kolme parema hulka jõudis Postimees lisaks Nils Niitra uudis- ja olemusloole ka multimeedia kategoorias, kus tõsteti esile ajakirjanik Aime Jõgi Tartu Postimehe veebis ja paberlehes ilmunud lugu «Kuidas ma käisin Peipsi taga omasid vaatamas». Noore ajakirjaniku kategoorias jõudis esikolmikusse Madis Järvekülg Postimehes ja Sirbis ilmunud arvamuslugudega.

Postimehe foto- ja videotoimetuse juht Erik Prozes oli uudisfoto kategoorias nomineeritud kahe fotoga – Eestist lahkuv Siim Kallas lennuväljal ja Stenbocki majast lahkuv Jürgen Ligi.

Fotograaf Liis Treimann oli nominent olemusfoto kategoorias fotoga balletikoolis õppivast poisist ja spordifoto kategoorias pildiga Marko Kristalist. Eesti Spordiajakirjanike Selts valis Treimanni foto Kristalist aasta parimaks spordifotoks.

Parima venekeelse loo nominentideks olid Irina Kablukova Postimehe venekeelses nädalalehes Den za Dnjom ilmunud looga ootamatult haigestunud lapsest ning Nikolai Karajev ilmunud looga ulmekirjanike sõjast.

Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv jõudis kolme parema hulka maakonnalehtede arvamusloo kategoorias. Nimelt kirjutab Muhu saarelt pärit Neeme Korv regulaarselt kommentaare ajalehele Saarte Hääl.

Võitjad:

  • Aasta ajakirjanik Nils Niitra
  • Kogu kujundus - Postimees
  • Olemuslugude kujundus – Postimees
  • Väikeste lehtede olemuslugude kujundus – Tartu Postimees
  • Arvamus – Mariel Gregor
  • Uudisfoto – Margus Ansu (Tartu Postimees)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles