Lang: seni töötas Eesti põhiseadus suurepäraselt

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk debatilt: Rait Maruste kõnelemas, Rein Lang kuulamas.
Hetk debatilt: Rait Maruste kõnelemas, Rein Lang kuulamas. Foto: Artur Sadovski

Justiitsminister Rein Langi sõnul on meie põhiseadus seni väga hästi töötanud, kuid rumalus oleks karta seda vajadusel muuta.

«Kas see põhiseadus, mille me 1992 rahvahääletusel vastu võtsime, on täitnud oma ülesande? Minu arvates on kuhjaga,» kõneles Lang täna Tartu Ülikooli Tallinna õppehoones peetud debatis.

«Ma ei tea ühtegi nii väikest rahvast, kes oleks oma riiki pidanud ja kellel oleks 15 aastaga nii hästi läinud. See on üpris mõõdetav tulemus. Järelikult selles ajas ja ruumis töötas see asi suurepäraselt.»

Ta märkis, et ideaalset põhiseadust ei ole olemas ning kaasnevad ebaterved kõrvalnähud on paratamatud, kuid tervikuna on meil siiski hästi läinud.

«Nüüd on küsimus, kas selle sama väärtussüsteemiga, mida võib-olla tõlgendatakse valesti, läheb ka järgmised 20 aastat hästi,» ütles Lang ja rõhutas ettepoole vaatamise olulisust.

«Kui me lihtsalt ütleme, et ei ava ühtegi pandora laegast, ja kardame, et kellelgi tuleb hull idee põhiseadust muuta, siis me oleme hästi suure jama sees. See on stagnatsioon,» lisas ta.

Lang rääkis ka, et Eestis on piisavalt kompetentseid juriste, et korralik põhiseaduse eelnõu kokku kirjutada, kuid leidis, et meie ülikoolid võiksid rohkem riigiõiguslikus debatis osaleda.

Tema sõnul on vaja rohkem akadeemilisi analüütikuid, kelle poole saaks poliitikud, ajakirjanikud jt pöörduda, kui on vaja põhiseaduse muutmise teemal ekspertnõu küsida.

Eesti esindaja Euroopa Inimõiguste Kohtus Rait Maruste tegi täna samal debatil esinedes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles