Teder peab ametiajast meeldejäävaimaks lasteombudsmaniks saamist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitsmeaastast ametiaega lõpetav Indrek Teder ütles täna toimunud lahkumisüritusel, et peab õiguskantsleriks olemise ajal kõige olulisemaks ja meeldejäävamaks lasteombudsmani pädevuse saamist ning väljendas rahulolu tehtud töö üle.

«Kõige meeldejäävam on see, et alustasin lasteombudsmanina,» rääkis Teder. «Muidugi kaitsesin ka põhiseadust, see on väga oluline. Olen veendunud, et kogu ühiskond muutus paremaks.»

2011. aastal andis riigikogu õiguskantslerile lasteombudsmani pädevuse, millest tulenevalt täidab õiguskantsler laste õiguste kaitse ja edendamise ülesandeid.

Õiguskantsleri sõnul ei jää tema ametiajast maha poolikuid töid, mille lõpetamiseks oleks vaja olnud veel seitse aastat sel ametikohal olla. Ta lisas, et oleks olnud valmis uueks ametiajaks, kuid ei soovinud seda eriti.

Tederile on tema ametiajal laekunud ligi 16 000 avaldust ning õiguskantsler ise on riigikohtule esitanud 17 taotlust, teinud 31 ettepanekut ning neli ettekannet. Tederi ametiaeg tõi muutusi ka õiguskantsleri pädevusse: lisandusid lasteombudsmani ülesanded ning õiguskantsler sai senisest selgema pädevuse jälitustegevuse kontrollimiseks.

Õiguskantsleri ülesandeks on ka väärkohtlemise ennetamine, mille raames külastavad õiguskantsleri nõunikud järjepidavalt erinevaid kinnipidamisasutusi (nt erikoolid, erihooldekodud, psühhiaatriahaiglad, arestimajad, väljasaatmiskeskus, kaitseväeüksused jne), et näha, kuidas on tagatud nendes asutustes viibivate inimeste õigused. Seitsme aasta jooksul on läbi viidud 331 kontrollkäiku.

Alates 2008. aasta 10. märtsist ametis olnud õiguskantsler Indrek Tederi ametiaeg lõppeb 9. märtsil. Ülle Madise asub ametisse pärast ametivande andmist riigikogu uue koosseisu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles