Martin Helme: USA saatkond vestles Jaak Madisoniga

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme kirjeldas Pereraadio saates «Objektiiv», kuidas Ameerika Ühendriikide saatkond kutsus värskelt riigikokku valitud, ent seejärel skandaali keskele sattunud Jaak Madisoni saatkonda vestlusele.

Helme rääkis saates, et pärast n-ö natsiskandaali lahvatamist helistati USA saatkonnast Jaak Madisonile ja avaldati soovi noormehega kohtuda. «Ma leian, et see ei ole päris protokolliline lasta suveräänse riigi riigikogu saadikul kohvile minna ühe välisriigi diplomaadiga, ja ma läksin kaasa n-ö saatjaks,» kirjeldas ta.

«Kõik oli väga viisakas ja sõbralik. Kõik kinnitasid, et keegi ei sekku Eesti sisepoliitikasse. Nemad ka ei usalda lehti, vaid tahavad otseallikast kuulata, mis siis need seisukohad päriselt on,» rääkis Martin Helme. Küll aga käis tema sõnul meeldivast õhkkonnast hoolimata korraks läbi sähvakas ja meelde tuli aeg, mil kõige tähtsamad inimesed olid Moskvas. «Eks see kutse oli omamoodi ajastu märk,» märkis ta.

Lisaks avaldas Helme nördimust, et erakonda on kõikvõimalikul moel rünnatud. «Kui tavaliselt antakse uutele jõududele 100 päeva, siis me saime täpselt ühe päeva, kui läks lahti selline nõiajaht, hüsteeria õhutamine,» rääkis Helme.

Riigikogusse valitud 23-aastane Jaak Madison sattus nädala algus skandaali keskmesse, kui liikvele läks tema 2012. aastast pärinev blogipostitus, kus ta muu hulgas räägib natsisimi ja fašismi positiivsetest külgedest. «On tõsi, et olid koonduslaagrid, sunnitöölaagrid, harrastati gaasikambritega mänge, kuid samas selline nn range kord tõi ka Saksamaa tol ajal üsna sügavalt p**sest välja, sest areng, mis põhines küll esmajärgul sõjatööstuse arengul, viis see siiski riigi vaid loetud aastatega Euroopa üheks võimekamaks,» kirjutas ta kolme aasta taguses postituses.

Erakond teatas seejärel, et mõistab üheselt hukka kuritegelikud režiimid, mille hulka kuuluvad nii kommunism, fašism kui ka natsism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles