Hannes Rumm: vajadus võlakaitseseaduse järele kasvab

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadist Riigikogu liige Hannes Rumm leiab, et eluasemelaenu võlgnike arvu püsiv kasv suureneb vajadust võlakaitseseaduse järele.

Rumm kirjutab oma blogis, et Eesti Panga andmetel kasvas üle 60 päeva viivises olevate eluasemelaenude maht tänavu aasta alguse 4,21 protsendilt suve lõpuks 4,66 protsendini.

«Need kurvad numbrid näitavad üha suuremat vajadust võlgade ümberkujundamise seaduse järele,» kirjutab Rumm.

Parlamendisaadik pakub välja, et eluasemelaenu võlgnike arvu kasvu põhjuseks on ilmselt asjaolu, et majanduse kosumine ja tööpuuduse vähenemine mõjutab pankade laenuportfelle suurema ajalise nihkega, kui majandusanalüütikud seda veel kevadel lootsid.

«Kahjuks jäi mais Riigikogus esimese lugemise läbinud võlgade ümberkujundamise ja võlakaitse seadus (SE 473) toppama Reformierakonna jõulise vastuseisu tõttu,» meenutab Rumm. Tema sõnul on seaduseelnõud suve jooksul ekspertide abiga ja Eesti Pangaliidu soovitusi arvestades täiendatud.

«Riigikogu õiguskomisjoni juures loodud töörühm arutas võlgade ümberkujundamise seaduse eelnõu eelmisel nädalal läbi, kuid kahjuks ei jõua see eelnõu teisele lugemisele enne, kui Reformierakond lõpetab eelnõu blokeerimise valitsusliidus,» kirjutab Rumm.

Eesti Panga andmetel oli augusti alguses 157 857 kehtivat eluasemelaenu ning laenude kogujääk oli 91,5 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles