Eesti sõlmis diplomaatilised suhted Tongaga

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga eelmine kuningas Tupou V.
Tonga eelmine kuningas Tupou V. Foto: AFP / Scanpix

Eesti suursaadik ÜRO juures Margus Kolga ja Tonga Kuningriigi suursaadik Mahe’uli’uli Sandhurst Tupouniua sõlmisid neljapäeval Eesti alalises esinduses ÜRO juures Eesti ja Tonga vahelised diplomaatilised suhted.

Diplomaatiliste suhete sõlmimisele järgnenud vestluses rääkisid suursaadikud kahepoolsete suhete arendamisest, koostööst ÜROs ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides ning keskkonnaprobleemidest, teatas välisministeerium.

Suursaadik Kolga sõnul mõistab Eesti väikese mereriigina Tonga muresid kliima- ja keskkonnaküsimustes ning märkis, et mõlemad pooled on huvitatud kliimamuutuste rõhutamisest uues kestliku arengu päevakorras.

Suursaadikud arutasid ka koostöövõimalusi e-valitsemise vallas. «Eesti on valmis jagama oma kogemusi e-teenuste rakendamisest avalikus sektoris, mis arvestades Tonga kui väikese saareriigi omapära võiks pakkuda uudseid lahendusi,» lisas Kolga.

Tonga on kuningriik Vaikses ookeanis ning koosneb 169 saarest, millest 36 on asustatud. Tonga pole kunagi olnud koloonia staatuses, kuid 1900 sõlmis kuningas George Tupou II Inglismaaga sõpruslepingu kus Suurbritanniale anti õigus vastutada Tonga välis- ja julgeolekupoliitika eest. Tonga täielik iseseisvus taastati 4. juunil 1970.

Tonga pealinn on Nuku’alofa ning riigi rahvaarv on 106 440, riigikeeled on inglise ja tonga keel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles