Tüür: Putini kadumise kohta on kolm võimalikku versiooni

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Karmo Tüür.
Politoloog Karmo Tüür. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli politoloog ja Venemaa ekspert Karmo Tüür pakub Venemaa presidendi Vladimir Putini kadumise kohta välja kolm võimalikku versiooni, millest kaks on seotud riigipea tervisega ning üks mingi tähtsa otsuse ettevalmistamisega.

Tüür nentis, et Putin on pea ainus, kes oma tervisliku seisundi kohta täit tõde teab ning seetõttu tegeletakse palju spekuleerimisega. «Tõsi ta on, et Putin ei ole varem nii pikalt vähemalt kaotsis olnud.» Ta lisas, et Vene riigipea on varem küll päev või kaks avalikkuse eest kadunud olnud, aga siis pole see nii palju tähelepanu saanud.

Küll aga pakkus ta omalt poolt välja kolm võimalikku versiooni: Putini ootamatu haigestumine, plaaniline ravi või toimub kohtumine, kus kinniste uste taga valmistatakse mingit olulist otsust ette.

«Koos Putiniga olid päris mitmeid päevi nii-öelda radaripildilt väljas ka mitmed muud olulised inimesed, mis viitab võimalusele, et nad istusid piltlikult öeldes kuskil punkris ja valmistasid ette mingisugust väga olulist otsust. Lekete vältimiseks ükski nendest ei tohtinud lahkuda,» spekuleeris Tüür.

Tüür juhtis tähelepanu sellele, et ka Venemaa riigivõimule lojaalsed meediakanalid on hakanud olukorrast murelikult rääkima. «Tavaliselt riiklik meedia hoiab vaikust sel teemal,» ütles ta.

See, mis praegu toimub, on tema sõnul aga üks politoloogiliselt huvitav mäng, mida kõrvalt jälgida.

«See on väga kõnekas Venemaa poliitilise kultuuri ja õhustiku kohta. Kui näiteks meie riigis või mõnes muus parlamentaarses riigis riigipea on nädal aega kadunud, siis ei panda suurt tähele. Kui normaalses presidentaalses riigis on riigipea nädal aega kadunud, siis muretsetakse. Aga kui asi läheneb juba absoluutsele võimule, hakkavad ka tema oponendid muretsema, et mis saab küll meist – meie suur juht, õpetaja ja peamine vaenlane on kadunud. Kõik on korraga mures,» kirjeldas Tüür. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles