Vaata videot Eesti Kongressi 25. aastapäeva kontsertaktusest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi laupäeval otseülekande Tallinnas Estonia kongressisaalis toimuvast Eesti Kongressi 25. aastapäeva kontsertaktusest, mida on nüüd võimalik järelvaadata videona.

Tehniliste probleemide tõttu tuleb alustada video vaatamist salvestuse 2. tunni 49. minutilt.

Kell 12 algaval aktusel kõnelesid Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma, president Toomas Hendrik Ilves, Euroopa Parlamendi saadik ja Eesti Komitee endine esimees Tunne Kelam ning Vanalinna hariduskolleegiumi abituriendid.

Aktusel esinesid Eesti Televisiooni tütarlastekoor, noorte segakoor Vox Populi, Lasteekraani Muusikastuudio lastekoor, Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli bigbänd ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tantsukunsti üliõpilased.

Kontsertaktust juhtisid Märt ja Priit Pius.

Kontsertaktusel linastus Marianna Kaadi dokumentaalfilm «Põranda all».

Foto: Eesti Kongress

Eesti Kongress oli Eesti rahva poolt rahvaalgatuse korras valitud esinduskogu, mis valiti 24. veebruaril 1990. Eesti Kongressi algkoosseisu kuulus 499 hääleõiguslikku liiget ja 43 Eesti Vabariigi kodakondsuse taotlejate seast valitud sõnaõiguslikku liiget.

Eesti Kongress moodustas täidesaatva organi Eesti Komitee, mille esimeheks sai Tunne Kelam.

Eesti Kongressi esimene istungjärk toimus 11.–12. märts 1990 Estonia kontserdisaalis. Eesti kongress otsustas esimesel istungjärgul taastada Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse alusel. Kokku toimus kümme Eesti Kongressi istungjärku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles