Simson: võimuparteid hääletasid maha omavalitsuste tulubaasi taastamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles, et valitsuskoalitsioon peab müügimaksu kaotamisel andma omavalitsustele tagasi neilt riigieelarve kärbetega ära võetud raha.

Simsoni väitel hääletas täna riigikogu rahanduskomisjon Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning roheliste häältega maha Keskerakonna ettepaneku, mis taastab omavalitsustele eraldatava tulumaksuosa 11,93 protsendini.

«Riik nõrgestab järjekindlalt omavalitsusi kärpides nende tulubaasi,» sõnas ta.

Simson ütles, et Keskerakonna fraktsioon tegi ettepaneku kohalike maksude seaduse eelnõu arutamise juurde komisjoni kutsuda Linnade Liidu ja Maaomavalitsuste Liidu esindajad, kuid võimuparteid lükkasid ka selle ettepaneku tagasi.

Simson meenutas, et riik on vähendanud omavalitsustele eraldatavat tulumaksuosa 11,93 protsendilt 11,4 protsendile, millega ainuüksi Tallinn kaotas möödunud aastal ligi 126 miljonit krooni ja tänavu veel 152 miljonit krooni.

«Riik on vähendanud nii omavalitsuste teehoolduseks, lastehoiuks kui noortespordiks mõeldud raha,» väitis Simson. «Samas on riik oma tulude suurendamiseks tõstnud käibemaksu ja aktsiise.»

Simsoni sõnul on põhiseadusega vastuolus omavalitsustele kohustuste lisamine ilma nende täitmiseks vajalike vahendite eraldamiseta.

«Kohalikule omavalitsusele võib panna kohustusi ainult seaduse alusel või kokkuleppel kohaliku omavalitsusega,» lisas Simson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles