Eelarve tasakaalu põhimõte jõuab põhiseaduse asemel eelarve baasseadustesse

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi põhiseadus
Eesti Vabariigi põhiseadus Foto: Sille Annuk

Koalitsiooni eestseisus arutas täna Isamaa ja Res Publica Liidu ettepanekut kirjutada põhiseadusesse eelarve tasakaalu nõue ning jõudis seisukohale, et tasakaalustatuse poole tuleb liikuda, kuid seda tehakse läbi eelarve baasseaduste muutmise.


IRL andis tänasel kohtumisel koalitsioonipartneritega üle eelarve tasakaalustamise nõude eelnõu koos seletuskirjaga. «Reformierakonna hinnangul pole seda praegu kohe vaja teha. Kuid tulevikus kindlasti,» ütles Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar.

Tema sõnul jõuti kokkuleppele, et tasakaalustamise nõue tuleb kirjutada eelarve baasseadustesse.

«Kuupäevasid me paika ei pannud,» lisas Laar. Kuid eesmärk on tema sõnul praeguse eelarve mentlemise ajal need muudatused teha.

Ka Reformierakonna peasekretär Kristen Michal sõnas, et õiguslikult ja sisuliselt mõttekam IRLi ettepanekud panna kirja eelarve baaseadustesse. «Siis oleks ta õigel ja loogilisemal kohal. Põhiseaduse muutmist me täna lukku ei löönud. Seda me võime tulevikus edasi arutada,» lisas Michal.

Ta märkis, et Reformierakond peab tasakaalu põhimõtet väga oluliseks. «Nagu me koalitsioonis nentisime, on kogu tasakaal ja konservatiivne rahanduspoliitika nii Reformierakonnale kui IRLile väga omane. Selle koalitsioonil, mis loodetavasti ka tulevikus jätkab, ei ole tegelikult eelarve tasakaaluga sisulisi probleeme,» märkis ta.

IRLi hinnangul peab üldvalitsuse eelarve printsiibina olema tasakaalus ilma laenutuluta.

Üldvalitsuse eelarve tasakaalu tagamise korra ja reeglid majanduse tsüklilisuse arvestamiseks sätestaks riigikogu seadusega.

Majanduslanguse korral võib riigieelarve jääda puudujääki, mis ei tohi olla suurem kui kolm protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Majanduskasvu taastudes tuleb eelarve viia taas tasakaalu. Samuti tuleb puudujäägi finantseerimiseks kasutatud reservid seaduses toodud tähtaja jooksul taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles