Tütar süüdistab eakate kodu töötajaid ema surmas

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taas sai põleng alguse lõpuni põlenud küünlast.
Taas sai põleng alguse lõpuni põlenud küünlast. Foto: Peeter Langovits.

Kaks kuud tagasi ema kaotanud tütar peab Saaremaal asuva eakate kodu töötajaid vastutavaks selles, et eakal naisel tekkisid lamatised ning pärast seda saatuslikuks saanud gangreen.

«Ema oli lamatiste tõttu nii kurnatud, tema keha alaosa oli nii suures osas sedavõrd kahjustada saanud, et tekkis gangreen,» sõnas tütar ajalehele Meie Maa.

1994. aastast Sõmera eakate kodus viibinud 84-aastane Salme Helm oli kõrgele eale vaatama tragi ja rõõmsameelne, kuni saatus talle tänavu sõna otseses mõttes selja pööras. Naine paigutati nii talle kui sugulastele ootamatult eakate kodu teisele korrusele raskete haigete hulka.

Salme Helmi tervis halvenes üha. Suhkruhaiguse tõttu langes ta aasta alguses mitmeid kordi koomasse. Järvamaal elav tütar käis ema märtsi lõpus vaatamas ja toona tal lamatisi ei tuvastanud.

Mõned päevad pärast ema külastamist helistati tütrele eakate kodust ja öeldi, et ema on insuldiga Kuressaare haiglas. Toibumine võttis aega mõned nädalad ja peagi oli Salme Helm eakate kodus tagasi.

Edasine meenutab Salme tütre sõnul õudusunenägu, sest paari kuuga tekkisid Salmel sedavõrd tõsised lamatised, et naise jalga lõi gangreen.

«Ma ei saa aru, kas tema eest siis üldse ei hoolitsetud, et selline asi juhtuda sai,» on tütar tagantjärele nõutu. Igatahes viidi Salme Helm 9. juunil üliraskes seisundis taas Kuressaare haiglasse. Kui insuldi puhul teatati sellest tütrele kohe, siis gangreeni puhul ei kavatsenudki vanadekodu töötajad tütre väitel talle sellest teatada.

Salme Helm suri haiglas 26. juunil operatsioonile jõudmata.

Sõmera eakate kodu juhataja Jaanika Rikko peab Salme Helmi tütre süüdistusi alusetuks, kuna tema sõnul tegid eakate kodu töötajad kõik, mis teha andis.

«Selle asemel, et öelda meie töötajatele aitäh, et nad olid 14 aastat Salme Helmile kui perekond, saame hoopis süüdistusi,» osutab eakate kodu juhataja. «Meie, ma usun, andsime endast parima. Salme Helm oli ääretult armas memm ja meil on kahju, et ta suri. Kahjuks oli ta suhkruhaige ja seetõttu insuliinisüstija ning just neil inimestel tekivadki lamatised ja gangreen väga kergesti. Me võitleme lamatistega iga päev ja ka antud juhul andsid meie töötajad kindlasti endast parima. Kuid kahjuks ei suutnud ei meie ega haigla teda enam päästa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles