Linde: väga hea, et valimiste ühitamine saab ka kriitikat

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde sõnas, et riigikohtu nõunike koostatud vastus, mille järgi Eestis ei ole mingit vajadust valimiskorraldust muuta, ei sega eelnõu menetlemist.


«Väga hea, et selline vastus on meile tulnud. Igal juhul pean õigeks, et ei toimu eelnõu takkakiitmine igalt poolt, vaid osutatakse ka võimalikele kitsaskohtadele,» ütles Linde.

Nõunikud on Linde sõnul seda meelt, et riigikogul on õigus ja võimalus otsustada valimistega seotud küsimuste üle. «Nad teevad kriitikat selles osas, mis käsitleb erakorraliste valimistega seonduvat.»

Väga mures Linde enda sõnutsi kriitika pärast ei ole, sest senine praktika on 18 aasta jooksul näidanud, et erakorralisi valimisi on suhteliselt raske esile kutsuda. «Ega neid pole ka seni esile kutsutud. Teoreetiline võimalus on, ja see peab ka tulevikuks jääma. Eelnõuga on vähendatud soovi erakorralisi valimisi esile kutsuda veelgi ning eelnõu algatajate seisukohalt oli selline lähenemine õige ja see on vaidluse koht, kuidas riigikogu liikmed soovivad seda eelnõud edasi menetlema,» rääkis Linde.

Põhiseaduskomisjonis on eelnõu taas arutamisel sel neljapäeval ja istungile on kutsutud ka erinevate arvamuste esitajate esindajad. «Oleme kohale palunud näiteks valmiskomisjoni, õiguskantsleri ja justiitsministeeriumi esindajad, Tartu Ülikoolist tullakse ja loodetavasti tulevad ka riigikohtu nõunikud, kes käesoleva kirja koostasid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles