Toomas Alatalu: Putin ilmselt täna välja ei ilmu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Politoloog ja väliskommentaator Toomas Alatalu usub, et avalikkuse eest kadunud Venemaa riigipea Vladimir Putin täna end näole ei anna, küll aga võib ta seda teha kolmapäeval, mil möödub aasta Krimmi liitmisest Venemaa koosseisu.

Kõigist spekulatsioonidest usub Alatalu enim, et riigipeal on tervis lonkama hakanud. Ta juhtis tähelepanu, et Putin on Ukraina kriisi algusest saati mööda riiki ringi sõitnud ja käinud ka kaugemal, näiteks Lõuna-Ameerikas ja Austraalias. «Ei maksa unustada, et ta on ikkagi 62 aastat vana ja selles eas on tagasilöögid paratamatud,» ütles Alatalu Postimehele.

«Kremli enda avaldusi silmas pidades söandaks arvata, et ta tervis on nüüd paranemas. Kuigi on ka säärast võimalust pakutud, siis tõenäoliselt ta täna muidugi välja ei tule, sest on selgelt rõhutatud, et ta ilmub välja nädala lõpus,» lisas ta.

Kui riigipea kord avalikkuse ette taas astuma peaks, jälgivad Alatalu arvates kõik kindlasti Putini kehakeelt. «Kehaline vorm on küll üks küsimus, aga teine küsimus on siiski see, kuidas tema mõistus töötab.»

Alatalu meenutas 30 aasta tagust Nõukogude Liidu liidrit Juri Andropovit, kes küll elu viimase perioodi voodis veetis, kuid sellegipoolest riiki edasi juhtis. «Praegu keegi sellist asja ei eelda, aga telepildis on ju võimalik teda näidata koheselt istuvas asendis, aga mitte nii-öelda liikumises. Küll siin midagi välja mõeldakse,» arvas ta.

Alatalu usub, et Putin ilmub välja nädala lõpus, kõige varem kolmapäeval, kui saab aasta Krimmi liitmisest Venemaaga.

Ebatavaliselt pikka aega avalikkusest eemal olnud Putin tekitas nii Venemaa opositsioonimeedias kui lääne meedias spekulatsioonide laviini. Viimati oli Putin avalikkuses 5. märtsil, kui kohtus Itaalia peaministri Matteo Renziga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles