Inspektsioon ametkondadele: isikuandmetega ei tohi katsetada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitse inspektsiooni juht Viljar Peep
Andmekaitse inspektsiooni juht Viljar Peep Foto: Peeter Langovits

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) peadirektor Viljar Peep saatis ministeeriumidele, ametitele, inspektsioonidele, omavalitustele ja IT-tugiasutustele märgukirja, milles muretses, et testitakse isikuandmetega ja originaalandmebaasidega.

Pöördumise üheks ajendiks oli «Pealtnägijas» kajastatud juhtum, kus 30-aastane üksikema Anzela Pihlakas sai detsembris ootamatult e-kirja kohtukutsega, milles teda süüdistati kelmuses ja relvastatud röövis. Tuli välja, et kohtu istungisekretärid õppisid koolituse raames lihtsalt e-toimiku keskkonna kasutamist, mille raames ekslikult kiri saadeti.

Viljar Peep märkis kirjas ametkondadele, et on mures tõsiasja pärast, et testitakse originaalbaasidega, mis rikub andmete turvalise töötlemise põhimõtet. Ta rõhutas, et tarkvara ja IT-protseduure võib katsetada eelnevalt genereeritud kasutusandmetega, mitte reaalsete isikuandmetega.

Isikuandmete kaitse turvameetmete rikkumine ja asutusesiseseks kasutamiseks ettenähtud teabe avalikustamine või väljastamine on väärteod, mis toovad süüdiolevatele isikutele kaasa vastutuse, hoiatas Peep.

AKI avalike suhete nõunik Margit Liivoja täpsustas, et analoogseid kaebusi AKIle laekunud ei ole, küll aga sai AKI antud juhtumiga seoses ühe päringu.

«Korduvate rikkumiste korral on vastavalt isikuandmete kaitse seadusele ja süüdlase selgumisele võimalik karistada rikkumise eest konkreetset ametnikku, kes seaduse vastu eksis,» lisas Liivoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles