Egerti tunnistus: lükkasin lapse kogemata vastu seina sellise jõuga, et kahhelplaat purunes

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jätkus üldmenetluses kohtuistung Egert Musta üle, keda süüdistatakse väikelapse piinamises ja eluohtlike vigastuste tekitamises.

Egertit süüdistatakse lapsele raske tervise kahjustuse tekitamises, mille tagajärjel põhjustati oht tema elule. Süüdi mõistmisel määratakse selle teo eest nelja kuni 12-aastane vangistus. Samuti on süüdistus esitatud piinamise paragrahvi alusel, mis loetakse täidetuks siis, kui isikule on kehalise väärkohtlemisega tekitatud järjepidevat või suurt valu. Süüdi mõistmisel määratakse selle teo eest rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Mees ise ei tunnistanud end eile piinamises süüdi, kuid tunnistas end osaliselt süüdi raske, eluohtliku tervisekahjustuse tekitamises, mis tema sõnul juhtus ettevaatamatusest.

Kaitsjapoolsed tunnistajad: ainult Egert tegeles lapsega

Esimesena astus täna hommikul tunnistajapinki süüdistatava ema, kes käis enda sõnul tihti Muugal, kus Egert, Keiti ja väike Emily elasid. Ta rääkis, et ta ei näinud kordagi, et Keiti oleks lapsele süüa teinud ja teda söötnud. Ema sõnul hoolitses selle eest ainult tema poeg.

Samuti ei näinud ema, et Egert oleks lapse vastu kordagi vägivaldne olnud. «Ta väga-väga hoidis last,» ütles ta.

Enne õõvastavaid sündmusi nägi ema väikest Emilyt pühapäeval 14. septembril ja märkas tema põsel sinist laiku. Egerti ema paitas lapse põske ja küsis, mis juhtus. Lapselt ta vastust ei saanud, kuna laps ei rääkinud palju. Egert vastas oma emale, et Emily kukkus. Kuidas see täpselt juhtus, mees ei täpsustanud.

Järgmisena asus tunnistama Egerti lapsepõlvesõber, kellel on endal kaks last. Ka tema sõnul hoolitses lapse eest ainult Egert – andis süüa ja viis magama. Samuti ei näinud ta kordagi, et Egert oleks last lükanud või veelgi enam, löönud. Seda oskas ta kinnitada, kuni oli Keiti ja Egerti juures Muugal ööbinud.

Samuti kirjeldas lapsepõlvesõber, kuidas nad käisid koos lastega Vembu-tembumaal. Kohal olid ka Keiti, Egert ja Emily. Kaitsja küsimusele, kuidas Keiti seal lapsesse suhtus, vastas mehe sõber: «Nagu ikka ema».

Seejärel asus ütlusi andma lapse isa Josti ema, kelle sõnul märkas ta möödunud aasta augustis Emily kehal mitmeid sinikaid. Samas aga nentis ta, et Emily oligi hästi elav laps, kes jooksis kogu aeg ringi ja mõnikord ka kukkus.

Lapse isapoolne vanaema lisas, et ta ei ole kordagi näinud, et Keiti lapse peale karjuks, pigem oli ta Emily osas ükskõikne. Näiteks kui laps pahandust tegi, ei teinud Keiti sellest suurt välja.

Egerti ülekuulamine

Egert rääkis, kuidas nad tutvusid Keitiga 2014. aasta jaanuaris ühise tuttava kaudu. Peale jaanipäeva kolis Keiti koos lapsega tema juurde ning kooselu sujus tema sõnul normaalselt. Alguses lepiti kokku, et lapse eest hoolitsevad Keiti ja Egert vahelduva eduga, aga kui Keiti tööle läks, otsustati, et päeval, kui Keiti tööl on, vaatab lapse järgi Egert ning muul ajal Keiti. Egert oli sellise korraldusega nõus.

Enda sõnul hoolitses ta igatepidi lapse eest - andis süüa, vahetas mähkmeid, vannitas ja mängis temaga. «Sellised mu päevad olid,» ütles Egert täna kohtus ütlusi andes.

Egerti sõnul oli Keitil palju meelemuutusi. Kord tundis ta lapse vastu huvi, teine kord oli ükskõikne. Kord oli naine rõõmus, järgmisel hetkel jälle tulivihane. Egert ei ole kordagi näinud, et Keiti last lööks, küll aga on ta näinud, kuidas ema oma lapsel käest haaras ja teda nurka tiris.

Egert tunnistas, et on enne möödunud septembrit last korra lükanud. See oli augustikuus, kui Emily sai pahandusega hakkama ja Egert teda seljalt lükkas ja laps põlvedele kukkus. Mehe sõnul ei saanud laps siis haiget.

Kohtus oli arutlusel ka möödunud aasta augustis ja septembri alguses lapse kehal olnud sinikad. Egert selgitas, et ühe neist sai laps koeraluugist, teise voodist alla kukkudes ning lisaks ka kiigelt kukkudes. Mõni päev enne 16. septembrit pidi Egert Emilyga arsti juurde. Pärast seda kirjutas ta Keitile, et nad käisid arsti juures ja midagi hullu ei leitud. Täna aga tunnistas ta kohtus, et valetas Keitile ning arsti juures nad siiski ei käinud. Kui temalt küsiti, miks ta valetas, vastas Egert: «Ma ei viitsinud ta vingumist kuulata».

Samuti tunnistas mees, et on aeg-ajalt tarvitanud narkootikume. Kust ta neid sai, ta ei öelnud, küll aga märkis ta, et näiteks said nad Keitiga mõlemad narkootikume peol olnud tuttavatelt.

Korra varem on ta oma kunagist elukaaslast ja poja ema löönud. «Olin noor ja väga purjus,» põhjendas ta.

Saatuslik 16. september Egerti pilgu läbi

Seejärel kirjeldas ta pikemalt 16. septembrit. See oli päev enne seda, kui väike Emily raskes seisus haiglasse viidi. Egert rääkis, et Keiti oli lõunani kodus ja seejärel saatis Egert koos väikese Emilyga Keiti bussi peale, kust naine läks edasi tööle. Pärast seda mängis laps tunnikese ning kella ühe ja poole nelja vahel tegi ta lõunauinaku. Seejärel laps ärkas ja läks väikesesse lastevanni, kus ta oli umbes pool tundi.

Egert kirjeldas, et laps ei tahtnud vannist kuidagi välja tulla. Emilyle olevat vannitamine väga meeldinud ja alati oli tükk tegemist, et teda sealt välja saada. Egert kummardas vanni kohale, et see tühjaks valada ja samal ajal hakkas laps vanni tagasi astuma. Egert tahtis kätt ette panna, aga lükkas tema sõnul kogemata last, kes seejärel peaga vastu seina kukkus. Seinal olnud kahhelplaat seejärel purunes.

Pärast seda vajus laps maha ja hakkas nutma. Egert rääkis, kuidas võttis lapse kohe sülle ja lohutas teda. Laps rahunes ning Egert viis ta üles tuppa, laps pani end ise riidesse ja läks õue mängima. Egerti sõnul ei olnud lapse käitumises mingeid muutusi näha.

Õhtupoole, kella viie-kuue ajal avastas Egert, et Emily oli lösakil ja toetas terrassi äärea peale. Egert võttis lapse sülle ja hakkas toa poole astuma, ent olles jõudnud teha vaid ühe sammu, laps oksendas. Seejärel viis Egert lapse voodisse, kus ta veel kord oksendas. Samal päeval käis Egert veel kaks korda lapse toast tulnud nutu tõttu Emilyt kontrollimas.

Veidi enne keskööd töölt koju jõudnud Keiti last vaatamas ei käinud. «Mina ei keelanud teda, ma ei ole kunagi keelanud,» ütles Egert täna, ehkki Keiti väitis eile, et elukaaslane ütles talle, et ärgu ta segagu last.

Hommikul vaatas Egert enda sõnul esimesena last ja nägi, et silmad kinni ja ta oli liikumatult voodis.Ta järeldas, et laps magab. Hiljem, kui Keiti ja Egert aru said, et lapsega on midagi tõsiselt viga, helistasid nad kiirabisse ja laps viidi haiglasse. Sealt edasi tegeles juhtunu uurimisega juba politsei.

Egert ütles täna, et loomulikult kahetseb ta juhtunut. Prokuröri küsimusele, miks ta juhtunust Keitile ei rääkinud, ei osanud Egert vastust anda. Miks ta esimesel ülekuulamisel vannitoas juhtunust politseinikele ei rääkinud, ei osanud ta samuti öelda. «Võib-olla ei julgenud,» pakkus ta.

Egerti elukaaslane, sandistatud lapse ema mõisteti eile süüdi kehalises väärkohtlemises ning kohus mõistis talle karistuseks kolmeaastase vangistuse, millest kuus kuud tuleb ära kanda kohe ja ülejäänud 2,5 aastat jääb tingimisi vangistuseks kolmeaastase katseajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles