Kulupõlengus viga saanud siil suri hoolimata toetuskampaaniast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvas kulupõlengus viga saanud siil suri.
Narvas kulupõlengus viga saanud siil suri. Foto: Erakogu

Narvas kulupõlengus vigastada saanud siili päästmiseks käivitus sotsiaalmeedias toetuskampaania, millele elasid kaasa sajad inimesed, kuid abist hoolimata suri loom saadud vigastustesse täna hommikul.

Esmaspäeva õhtul puhkes Narva spordikompleksi kõrval asuval künkal kulupõleng. Naabruses elavad lapsed leidsid põlengukohalt siili, kelle nahk ja okkad olid põlenud ning jalg söestunud. Üks lastest helistas oma emale, Narva Vanalinna gümnaasiumi muusikaõpetajale Natalja Toikerile.

Naine helistas kõigepealt häirekeskuse numbril 112, sealt aga soovitati tal võtta ühendust keskkonnainspektsiooniga telefonil 1313. Sellele numbrile helistades lubati saata sündmuskohale loomaarst, kuid esmaspäeva õhtul ta pärale ei jõudnudki.

Veterinaar võttis Toikeriga ühendust teisipäeva hommikul ja andis teada, et ei saa enne kolmapäeva siili vaatama tulla. Ta soovitas viia siil tagasi leidmise kohta ja jätta ta sinna. Natalja palus spetsialistil vaadata pilte abitu siili vigastustest, selle peale soovitas loomaarst viia loom koju ja pesta teda veega.

Teisipäeval pani üks kolleeg Natalja Toikeri palvel siili pildid koos juhtunu kirjeldusega üles Facebooki. Eelkõige lootis naine sellega juhtida inimeste tähelepanu sellele, millist kahju võib kulu põletamine tekitada. Ootamatult sai naine sotsiaalmeedia kaudu abi.

Eesti Loomakaitse Seltsi vabatahtlik Marika Algpeos andis edasu ühe Narva loomakliiniku aadressi, kus oli siili eest visiiditasu juba makstud. Naine viis looma viivitamatult selle arsti juurde.

«Arst tegeles siiliga üle kahe tunni, tegi talle glükoosisüsti, sidus viga saanud jalga ja andis lootust, et loom jääb ellu,» rääkis Toiker.

Marika Algpeos organiseeris teisipäeva õhtul siilile ka transpordipuuri ja palus tuua loom võimalikult kiiresti Tallinnasse, kus temaga pidi edasi tegelema metsloomade ravimise kogemusega loomaarst.

Paraku siili seisund halvenes ja täna hommikul kell 7 ta suri. «Lastele oli see suur šokk. Me täname kõiki inimesi, kes vastasid Facebooki postitusele, aitasid sõnumit levitada ja osutasid siili päästmiseks abi,» ütles Natalja.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuule sõnul tegeleb inspektsioon keskkonnajärelevalvega ning abitus seisundis loomade abistamine ei ole inspektsiooni ülesanne.

«Keskkonnainspektsioonil on valvetelefon 1313, millele saab teatada keskkonnaalastest rikkumistest. Kuna see telefon tegutseb ööpäevaringselt, siis on selle kasutus laienenud – sellele edastatakse ka muid teateid, mis ei kuulu keskkonnainspektsiooni pädevusse. Taolised teated edastatakse kokkulepitud korra järgi vastavatele ametkondadele,» selgitas Tuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles