Rahapesus süüdistatavad saadeti kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab üht isikut rahapesus ja viit isikut sellele kaasaaitamises.

Süüdistuse kohaselt kanti kriminaalasjas uurimise all olnud rahapesuskeemi raames aastatel 2005 kuni 2007 Eestis asuvatele arvetele ligi 40 000 eurot.

«Skeem, mida jälgides 23-aastane Anton tegutses, oli sarnane teistele rahapesukuritegudes kasutatutega, mis on Virumaal juba kohtutesse jõudnud,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kask.

Eeluurimisel tuvastati, et Antonil olid tuvastamata kaasosalised, kelle juhtnööre järgides pidi ta otsima isikud, kes omaksid arveldusarveid Eesti pankades või avaksid need.

Suhtlemiseks variisikute leidmiseks kaasatud abiliste ja kaasosalistega kasutas ta lisaks vahetule silmast silma kohtumistele telefoni, aga ka kiirsuhtlust võimaldavaid arvutiprogramme (ICQ) ja netifoorumeid.

Variisikute paroolid ja muud pangakonto kasutamisõigust kinnitavad dokumendid loovutati vaevatasu eest Antonile. Viimane edastas saadud kontoandmed omakorda vaevatasu eest kaasosalistele.

Aastatel 2005-2007 õnnestus Antonil kas isiklikult või ka kuriteo toimepanemisele kaasatud abiliste vahendusel osta kokku või ka muul moel hankida vähemalt kümne erineva isiku pangakonto kontrollimiseks ning kasutamiseks vajaminevad dokumendid, juurdepääsuparoolid ning pangakaardid.

Saadud informatsiooni pangaarvete kohta edastas ta oma tuvastamata kaasosalistele, pärast mida laekusid arvutipettuste ja rahapesuskeemide tulemusel enamikule Antoni  poolt kontrollitavatest pangaarvetest eri aegadel ning eri suuruses välismaksed Saksamaalt sealsete kontoomanike teadmata ja nõusolekuta.

Kokku laekus kriminaalasjas uurimise all olnud rahapesuskeemis aastatel 2005 kuni 2007 Eestis asuvatele arvetele 39 195,25 eurot (611 864,20 krooni). Sellest õnnestus pankadel kinni pidada ja tagastada välismaale kokku 6 337,36 eurot (99 158,14 krooni). Pangad pidasid kinni ja on praeguseks kriminaalmenetluse käigus arestinud 15 196 eurot (237 668,58 krooni).

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Anton süüdistuse rahapesus isikute grupi poolt suures ulatuses. Nikita (24), Oleg (23), Aleksandr (26), Dmitri (26) ja Leonid (25), kelle roll oli variisikute leidmine või siis enda pangakontodele teadlikult pettuse teel saadud raha ülekannete tegemise lubamine, said süüdistuse rahapesule kaasaaitamises.

Kohtueelset uurimist viisid läbi Ida prefektuur ja Viru ringkonnaprokuratuur. Kriminaalasja hakatakse arutama Viru maakohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles