Eesti toetab Vanuatu looduskatastroofis kannatanud lapsi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanuatu pärast võimsat tsüklonit.
Vanuatu pärast võimsat tsüklonit. Foto: AP / Scanpix

Eesti eraldab ÜRO lastefondile (UNICEF) rängas looduskatastroofis kannatanud Vanuatu saareriigi laste ja nende perekondade olukorra leevendamiseks 50 000 eurot.

13. märtsil tabas 264 700 elanikuga Vanuatu saareriiki, sealhulgas riigi pealinna Port Vilat, seni võimsaim viienda kategooria supertsüklon Pam. Vanuatul on kuulutatud välja eriolukord ning president on pöördunud abipalvega rahvusvahelise kogukonna poole, teatas välisministeerium.

ÜRO on saatnud Vanuatule kriisi hindamis- ja koordineerimismeeskonna UNDAC, et kaardistada tsükloni põhjustatud kahju ja katastroofist tekkinud täpseid vajadusi. Mitmed riigid ja abiorganisatsioonid on abipalvele reageerinud. UNICEFi hinnangul on esmasteks katastroofijärgsete vajaduste katmiseks vaja kohale saata ajutised mobiilsed kliinikud, pakkuda tuge puhta joogivee kättetoimetamiseks ning ajutiste õppekeskuste ja psühholoogilise nõustamisteenuse sisseseadmiseks. Humanitaarabi andmist koordineerib Vanuatu Riiklik Katastroofiamet koostöös ÜROga.

Hinnanguliselt on katastroofist otseselt mõjutatud pool saareriigi elanikkonnast - 132 000 inimest, nendest vähemalt 60 000 on lapsed. Humanitaarabi andmise üks väljakutseid on väikesaartele kiire juurdepääs ja abi kohaletoimetamise logistika. Samuti on osades piirkondades elektriühendus katkenud.

Läbi aegade selle piirkonna üks rängemaid looduskatastroofe hävitas paljude inimeste kodud ning võttis neilt peamise elatusallika, milleks on üle 80 protsendile elanikkonnast põlluharimine.

Katastroof hävitas paljud elumajad, koolid, haiglad, viljapõllud ja -aiad ning kahjustas elutähtsaid elektri-, vee- ja telekommunikatsiooni infrastruktuurirajatisi. Eesti vastas UNICEFi abipalvele tegeleda Vanuatu elanike esmaste abivajadustega, et aidata lastel ja nende peredel võimalikult kiirelt normaalse elu juurde tagasi pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles