Idavirulased vedasid hašišit tonnide kaupa Venemaale

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Šmeljovi autost leiti üle 100 kilogrammi hašišit, samal ajal kui suureks koguseks peetakse juba 1 grammi seda narkoainet.(Põhjrannik)
Nikolai Šmeljovi autost leiti üle 100 kilogrammi hašišit, samal ajal kui suureks koguseks peetakse juba 1 grammi seda narkoainet.(Põhjrannik) Foto: MTA

Maksu- ja tolliametil (MTA) ning prokuratuuril on Ida-Virus lõppjärku jõudmas aastatepikkune mahukas uurimine, mis käsitleb Lääne-Euroopast toodud hašiši tonnide viisi smugeldamist Venemaale.  

Aasta 2013. Lohusuu vald, Kalmaküla. Kell 5.20 hommikul peatab maksu- ja tolliameti patrull Peipsi-äärses kalurikülas sõiduauto BMW justkui rutiinseks kontrolliks. Tegelikult läksid ametnikud enam-vähem kindla peale välja: nad teadsid, et veidi rohkem kui kahe tunni eest Läti-Eesti piiri ületanud sõiduautos on midagi, mis haakub käimasoleva suuremamahulise kriminaaluurimisega, vahendas Põhjarannik.

BMWsse ehitatud peidikutesse oli oskuslikult lastitud 107,52 kilogrammi hašišit.

Ent see last polnud määratud Eesti turule, vaid autot juhtinud narvalane Nikolai Šmeljov (42), kes tuli oma laadungiga Hispaaniast, pidi selle edasi toimetama Venemaale Peterburi. Selle uimastilasti turuväärtus oli umbes 750 000 eurot.

Põhjarannik kirjutas, et nii Viru maakohus kui Tartu ringkonnakohus mõistsid Šmeljovi süüdi narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises grupi poolt ning et talle määrati karistuseks 11 aastat vangistust.

Šmeljovi süüdimõistmine on alles esimene pääsuke suures uurimises, mille käigus üks tõsisemat sorti narkojõugu tegevus halvati.

Eelmise aasta lõpus toimus Eesti eri paigus − Narvas, Tallinnas ja Pärnus − suur operatsioon, mille käigus peeti kinni hulk narkotransiidis osalemises kahtlustatavaid isikuid. Praeguseks on kahtlustuse saanud kokku 18 inimest, kuid Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen peab tõenäoliseks, et nende arv suureneb.

Jõugu ebaseaduslikult käideldud hašiši hulk, mis on prokuratuuri väitel ka tõenditega kaetud, ulatub 7 tonnini − see on kogus, millest jätkuks narkojoobe tekitamiseks poolele Venemaa elanikkonnale. Sellise hulga uimastite nii-öelda sisseostu hind võib olla umbes 10-15 miljonit eurot, ent tänavamüügis võib see kogus arvestuslikult maksta 70 miljonit, mainis Põhjarannik oma loos.

Prokuratuur loodab viimaste aastate ühe mahukama narkoasja saata kohtusse veel selle aastanumbri sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles