TTÜ on tasulise hariduse idee vastu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tallinna Tehnikaülikool ei toeta tööandjate keskliidu ideed reformida Eesti kõrgharidust ja minna üle tasulisele õppele koos mõningase stipendiumide süsteemiga.

«TTÜ ei poolda üleminekut üldisele tasulisele kõrgharidusele,» ütles ülikooli rektor Andres Keevallik Postimees.ee’le.

Tema sõnul saaks mõelda süsteemi muutmisele siis, kui sellega kaasneks tugev sotsiaalsete tagatiste süsteem.

Rektor meenutas, et Eesti on sellisest olukorrast kaugel, sest ligi kaks kolmandikku tudengitest peab tööl käima ja toetust saab vaid 15 protsenti üliõpilasi.

Keevallik ütles ka, et ei oska kommenteerida, miks tema eelkäija Peep Sürje, kes on tööandjate keskliidu liige, vaikis liidu volikogus sel ajal, kui peeti muuhulgas kõrgharidust puudutanud debatte.

Sürje ise ei soostunud oma käitumist kommenteerima, viidates sellele, et tegeleb akadeemilisse ellu sisselamisega ja tal ei ole aega manifesti puudutavatele küsimustele vastata.

Tööandjate keskliit tegi 30. augustil avalikustatud manifestis ettepaneku muuta Eesti kõrgharidus tasuliseks ning asendada praegune riikliku koolitustellimuse süsteem stipendiumidega, mis soosiksid reaalainete õppimist.

Keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi ütles Postimees.ee’le antud intervjuus, et nii Sürje kui Tartu Ülikooli rektor Alar Karis jätsid kasutamata võimaluse manifesti mõne osa vastu enne selle laialisaatmist protesti avaldada.

Mälzeri väitel oli tööandjate manifesti haridust puudutav osa väga suur üllatus ja eriti hämmastas see, et sellele on allkirja andnud kaks rektorit, kes peaks olema väga hästi kursis kõrghariduse ja üliõpilaste olukorraga.

«Natuke hämmastav on see, et isegi kui tööandjate keskliit sellise manifestiga välja tuli, et siis nii Peep Sürje kui ka Alar Karis koheselt ei reageerinud ega selgitanud, et ei jaga seisukohta,» rääkis Mälzer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles