Tuntud Ida-Virumaa kodanikuaktivist Andres Valme on teadmata kadunud

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Valme
Andres Valme Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tuntud Ida-Virumaa kodanikuaktivist ning mittetulundusühingu Eesti Sõjamemoriaali esimees Andres Valme on alates möödunud nädalast teadmata kadunud.

Praegu on alust arvata, et 51-aastane meesisik viibib Vene Föderatsiooni territooriumil. Andres Valme kadumisest andis teada tema endine abikaasa Jelena Valme. 

Jelena kirjutas Facebookis: «Laupäeval, 14. märtsil kell 20.50 Eesti aja (21.50 Moskva aja) järgi ületas ta Eesti-Vene piiri ning pärast seda ei ole õnnestunud temaga ühendust saada. Tema telefonid ei vasta ja internetti ta ei ilmu. Jaanilinna politseil ei ole tema asukohast esialgu midagi teada. Minu andmetel ei kavatsenud ta üldse Venemaale minna ning laupäeva õhtul pidi ta sõitma Narvast Kabelimetsa tallu. Sel päeval, 14. märtsil töötas ta Siivertsi kalmistul ning suundus Venemaale samas riietuses, millega töötas, võtmata asju kaasa.»

Ida prefektuuri pressiesindaja sõnul on Jelena Valme pöördunud ka Narva politseijaoskonna poole seoses oma endise mehe kadumisega. Politsei alustas kohe asjaolude kontrollimist ja info otsimist, ent tagaotsimistoimikut ei alustatud, sest teabe kogumise käigus selgus, et mees lahkus ise Venemaale.

Seevastu Vene politsei on algatanud uurimise seoses Eesti kodaniku kadumisega, vahendas BNS Interfaxi.

Sõjahaudade hooldajana tuntust kogunud Andres Valme on eelnevalt sattunud avalikkuse tähelepanu alla oma kurioossete ettevõtmistega.

Näiteks eelmine aasta külastas ta ajakirjaniku sildi all isehakanud Luganski Rahvavabariiki, et näha, «mille pärast tema sõjaväekõrgkooli kaaslastest sõbrad omavahel tülli on pööranud». Põhjarannikule antud usutluses ütles ta, et hankis ametitõendi Narva meediakanalist Viru Prospekt.

2007. aastal oli idavirulasel kavas Narva linna Peteburi kubermangust eraldamise ning selle Eestimaa kubermanguga liitmise 90. aastapäeva puhul lasta toota T-särke, millel oleks kujutatud seda sündmust tähistava dokumendi koopia ning dokumendile alla kirjutanud Lenini kuju.

Samuti on tähelepanu väärt, et Andres Valmel on siiani kehtiv Vene poliitiku Vladimir Žirinovski nõuniku töötõend. Veel on Põhjaranniku andmetel mehel varem olnud kontakt Marat Baširoviga, kes oli eelmisel aastal niinimetatud Luganski Rahvavabariigi teise valitsuse peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles