Prokurör nõuab väikelapse sandistamises süüdistatud Egertile 12-aastast vangistust

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus teeb süüasjas otsuse aprilli keskpaigaks.
Kohus teeb süüasjas otsuse aprilli keskpaigaks. Foto: Sander Ilvest

Põhja ringkonnaprokurör Saskia Kask taotles täna Harju maakohtus toimunud kohtuistungil Egert Mustale 12 aastast vangistust selle eest, et ta süüdistuse järgi lõi oma elukaaslase väikest last korduvalt ning põhjustas talle eluohtliku vigastuse.

Prokuröri sõnul on eksperdi ütlustele toetudes tõendamist leidnud, et Egert lõi vahemikus 3.-17. september 2012. aasta märtsis sündinud Emilyt vähemalt neljal korral. Egert ise on seda eitanud. Tema sõnul on Emily sel perioodil keha katnud sinikad ja muud vigastused saadud kukkumiste tagajärjel.

Samuti süüdistatakse Egertit selles, et 16. septembri õhtupoolikul lõi ta last tugevasti rusikaga näkku, nii et laps paiskus peaga vastu seina ja sai eluohtliku peavigastuse. Sel päeval leidsid sündmused Egerti sõnul aga aset ettevaatamatusest.

Egert rääkis möödunud nädalal kohtus, kuidas ta lükkas tüdrukut kogemata, nii et laps kukkus peaga vastu vannitoa seina. Prokurör ütles täna, et eksperdi ütluste järgi ei saanud laps üksnes tõukamisest sellist vigastust saada. Ta vahendas eksperdi sõnu, mille kohaselt sai see juhtuda üksnes tugeva löögi tagajärjel.

Prokurör maalis täna kohtus kõnet pidades Egertist pildi kui laisast mehest, kes elas emale kuuluvas uhkes majas ja tööl ei käinud. Söögi ja raha eest hoolitses Egerti ema. Prokuröri kirjelduse järgi oli Egert harjunud mugava eluga, kuni ajani, mil Keiti koos tütre Emilyga tema juurde kolis. Sellega oli Egerti mugav elu rikutud. Prokuröri hinnangul muutus Egert peagi vägivaldseks ja vigastuste peitmiseks tegeles ta lapsega enamjaolt ise.

Kaitsja ütles prokuröri nägemust kommenteerides, et tegemist on ülimalt suure fantaasiaga ning peale selle fantaasia ei ole ühtegi tõendit selle kohta, et Egert oleks Emilyt löönud.

Kaitsja kirjelduse järgi ei hoolinud Emily lähedased temast ning ainuke, kel oli tahtmist tüdrukuga tegeleda, oli just Egert. Kaitsja ei nõustunud prokuröri öelduga, et Egert tegeles lapsega vaid sellepärast, et tüdruku vigastusi peita.

Karistusseadustiku järgi karistatakse piinamise eest maksimaalselt viieaastase vangistusega ning eluohtliku tervisekahjustuse tekitamise eest maksimaalselt 12 aastase vangitusega. Prokurör Saskia Kask taotles täna süüdistatavale liitkaristuseks 12 aasta pikkust vangistust. Samuti peaks ta tasuma menetlusega seonduvad kulud.

Prokurör ütles ka kohtus peetud kõnes, et see kuritegu väärib maksimaalset seaduses ette nähtud karistust, kuna on täielikult muutnud väikese tüdruku elukvaliteeti ja seda kogu eluks. «Vaid kaks aastat oma elust sai ta elada terve ja täisväärtuslikuna. Tõenäoliselt ei saa ta kunagi minna tavalisse lasteaeda, kooli, tööle ning vajab elukestvat hooldamist ning kõrvalist tuge eluga toimetulekul.»

«See kuritegu ei ole muutnud ainult lapse elukvaliteeti, vaid ka kõigi tema lähedaste oma, kes on pidanud oma elu seetõttu täielikult ümber korraldama ning kes lapsega  igapäevaselt tegeledes on sunnitud seda kuritegu üha uuesti ja uuest meenutama,» lisas prokurör.

Lisaks on Emily praegune esindaja, tema isa Jost esitanud 50 000 euro suuruse moraalse kahju nõude. Süüdistatav kinnitas möödunud nädalal kohtus, et on valmis selle summa maksma.

Kaitsja taotles mehe õigeksmõistmist karistusseadustiku paragrahvis 122, mis käsitleb piinamist. Samuti taotles ta süüdistuse ümberkvalifitseerimist selles osas, mis puudutab raske kehavigastuse tekitamist. Kaitsja sõnul tekitas kohtualune kannatanule eluohtliku vigastuse ettevaatamatusest.

Seda, et laps sai eluohtlikke vigastusi õnnetu juhuse käigus, ütles ka süüdistatav ise oma lõppsõnas. Ühtlasi kahetses ta, et selline asi juhtus.

Kohus teatab antud süüasjas oma otsuse 15. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles