Sotsid jäävad IRLile alla pea kõikjal

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Karing

Lisaks sellele, et IRLi üldine toetus on kaks korda suurem kui sotsidel, on ka vähe elanikkonna gruppe, kus on roosipartei toetus Laari meeskonnast suurem.

Nii toetab sotse 2 protsenti muukeelsetest Turu-uuringute ASi värskes küsitluses osalenud kodanikest, samal ajal kui IRLi toetus on null.

Vanuse lõikes edestavad roosinupud Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) vaid 40-49-aastaste seas ning sealgi vaid ühe protsendipunktiga (vastavalt 7 ja 6).

Piirkondade võrdluses naudivad sotsid IRList suuremat toetust Lõuna-Eestis (8 versus 5 protsenti) ning Ida-Virumaal (2 ja 1).

Sotse eelistavad end kaheksakandiga ehtiva konservatiivse jõuga võrreldes ka pered, mille üks liige teenib kuus keskmiselt 3001 – 4000 netokrooni, ning pered, mille keskmine netosissetulek on vahemikus 10 001 – 15 000 krooni.

Esimesel juhul toetas sotse 7 ja IRLi 4, teisel vastavalt 8 ja 7 protsenti valijatest.

Sotsiaalselt staatuselt on sotsidel IRList suurem toetus veel oskustööliste ja operaatorite seas (5 versus 4 protsenti).

Kokkuvõttes edestas roosinupp kaheksakanda seitsmes jaotuses 56st ning neiski reeglina napilt.

Viigis olid vaadeldavad erakonnad kahes jaotises, kus võrreldi inimeste isiklikku keskmist kuu netosissetulekut. Nende seas, kes teenisid kuus 3001-4000 krooni, oli mõlema partei toetus 3, ning 6001-8000 teenijate hulgas 5 protsenti.

Eeltoodud arvude kaalumisel tuleb arvestada ka statistilise veapiiriga, mis on mitme mainitud numbri puhul 4 protsendi kandis.

Postimehe tellitud küsitluse viis Turu-uuringute AS läbi 25. augustist 7. septembrini, mil sotside sisepinged lõkendasid avalikkuse ees. Kokku vastas riigikogu valimisi puudutavatele küsimustele 776 inimest.

Üldpingerida juhib 22 protsendiga Reformierakond, kellele järgneb 19 protsendiga Keskerakond. Kolmas on kümnendikule valijatest meeldiv IRL ja neljas 5 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles