EL ei välista rahuvägede saatmist Gruusiasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi sõjalise komitee esimees kindral Henri Bentegeat.
ELi sõjalise komitee esimees kindral Henri Bentegeat. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit ei välista võimalust saata teatud tingimustel Gruusiasse oma rahuvalveväed, ütles ELi sõjalise komitee esimees kindral Henri Bentegeat.


Eestis visiidil viibiv ELi sõjalise komitee esimees kindral Bentegeat ütles reedel ajakirjanikele, et EL soovib leida Gruusias kestvat lahendust ÜRO või ELi vastavatele mehhanismidele tuginedes.

Kindral sõnas, et EL soovib Venemaa vägede tagasitõmbumist konfliktieelsetele positsioonidele.

Kindral Bentegeat' sõnul on EL septembri keskel valmis vastu võtma otsuse ulatusliku mandaadiga tsiviilmissiooni saatmiseks Gruusiasse. «Gruusias on Euroopa Liit valmis koha peal rohkem tegema,» kinnitas ta.
Samuti võib Euroopa Liit võtta vastu otsuse saata


Gruusiasse ka oma rahuvalveväed, ütles kindral, lisades, et see sõltub mitmetest tingimustest.

Ta märkis, et iga kord, kui EL või NATO kavandab uute operatsioonide alustamist või olemasolevate laiendamist, kerkib üles küsimus ressurssidest.

Samas tõi kindral Bentegeat näiteks konflikti Liibanonis, kus lühikese aja jooksul suudeti piirkonda saata 2500 sõdurit.

Ta kinnitas, et kui peaks tekkima vajadus saata vägesid mõnda konfliktipiirkonda, sealhulgas ka niinimetatud külmutatud konflikti piirkonda, siis ressursid selleks leitakse alati.

«EL reageerib kriisidele igal pool,» sõnas ta, märkides, et EL tegutseb sõjalistel operatsioonidel nii Euroopas kui ka Aafrikas. Kindral toonitas ELi rolli kriisireguleerijana.

Kindral Bentegeat kohtus neljapäeval kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa, kaitseminister Jaak Aaviksoo ja president Toomas Hendrik Ilvesega ning tutvus Tapa väljaõppekeskusega ja küberkaitse kompetentsikeskusega.

Reedel kohtub kindral Bentegeat riigikogu väliskomisjoni esimehe Sven Mikseriga.

Kohtumistel arutati Gruusia sündmustega seotud võimalikke arenguid Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitikas.

ELi sõjaline komitee on kõrgeim sõjaline juhtorgan Euroopa Liidus, kuhu kuuluvad liikmesriikide kaitsevägede juhatajad. Komitee ülesandeks on nõustada sõjalistes küsimustes ELi poliitika- ja julgeolekukomiteed ning juhtida ELi sõjalise staabi tegevust.

Kindral Henri Bentegeat alustas teenistust 1967. aastal Prantsusmaa relvajõudude merejalaväeüksuses ning on teeninud erinevatel ametikohtadel alates teabeohvitserist kuni Prantsusmaa relvajõudude juhatajani.

Alates 2006. aasta novembrist on ta ELi sõjalise komitee esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles