Aaviksoo: Ämarist saab kriisi korral liitlaste peamine õhuvärav

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles täna Ämari lennubaasis valminud lennuliiklusala avamisel, et nüüdsest saavad liitlasväed kriisi korral Eestisse senisest kiiremini ja tõhusamalt sõdureid ning tehnikat transportida.

«Ämari lennubaas on pärast lõplikku valmimist võimeline ööpäevas vastu võtma kuni 1000 tonni veoseid või 2000 sõdurit päevas – ehk Ämari muutub kriisi korral liitlaste jaoks peamiseks õhuväravaks,» ütles Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul näitab Ämari baas selgelt, et NATO vaatleb kogu oma ala kaitsmist tervikuna. Nimelt maksis allianss kinni 35 protsenti baasi rekonstrueerimise enam kui miljardikroonilisest hinnast.

Ämari lennubaasi rekonstrueeritakse alates 2008. aastast, et see oleks vajaduse korral võimeline võtma vastu liitlasvägede transpordilennukeid ning toimima õhuturbehävitajate baasina. Projekti maksumuseks kujuneb 1,17 miljardit krooni.

Täieliku tegutsemisvalmiduse saavutab lennubaas 2012. aastal pärast navigatsioonisüsteemi ja administratiivala rajamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles