Videointervjuu Jens Haugiga: mis võis põhjustada Germanwingsi lennuõnnetuse?

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ohutusjuurdluse keskuse juhataja Jens Haug analüüsis Postimehele antud videointervjuus põgusalt Lõuna-Prantsusmaal toimunud Germanwingsi tragöödiat ja rääkis lennuohutusest.

Lufthansale kuuluva odavlennufirma Germanwingsi lennuk Airbus 320, mille pardal oli 150 inimest kukkus teisipäeval Prantsusmaa lõunaosas alla. Lennuk oli teel Barcelonast Düsseldorfi.

Lennuk startis Barcelonast plaanitust pool tundi hiljem ehk 10.01. Radariandmed näitavad, et kell 10.29 oli lennuk normaalsel lennukõrgusel 28 524 jala (8,7 km) kõrgusel Vahemere kohal. Kell 10.30 oli lennuk laskunud 26 453 jala kõrgusele ja minut hiljem 24 380 jala kõrgusele. Järgmise 17 minuti jooksul laskus lennuk umbes 1000 jala (0,3 km) võrra minutis.

Haugi sõnul ei saa nende andmete põhjal midagi kindlat öelda, vaid ainult spekuleerida. «Paljud faktid, nagu hilisem väljalend, ei oma reeglina mingit seost õnnetusega,» lausus ta. «Kõrguse vähenemisel võib olla palju põhjuseid. See võib olla meeskonna tegevus või tehniline probleem või põhjustatud mitmetest faktoritest. Praegu on vara spekuleerida.»

«Lennu profiil võib meenutada dekompressiooni tagajärjel pilootide poolt valitud kõrguse muutust. See ei pruugi nii olla. Esimesed muljed on tihti petlikud,» lisas Haug.

Lennuki vanusest rääkides ütles Haug, et 24-aastane Germanwingsi lennuk oli suhteliselt eakas.

Lõuna-Prantsusmaal õnnetuspiirkonnas tegutsevad päästjad leidsid kolmapäeval Germanwingsi lennuki mustad kastid. Üks nendest oli palju kannatada saanud, mistõttu ei leitud selle mälukiipi. Operatsioon lõpetati pimeduse saabudes, kuid sellega jätkatakse neljapäeva hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles