Kohus mõistis bussifirmalt avariis kannatanule välja 15 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on alust arvata, et kõik reisijad ei kasutanud nõuetekohaselt turvavarustust.
Praegu on alust arvata, et kõik reisijad ei kasutanud nõuetekohaselt turvavarustust. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Harju maakohus karistas kolmapäeval tingimisi vangistusega raske liiklusõnnetuse põhjustanud bussijuhti ning mõistis tema tööandjalt kannatanu kasuks välja 15 000 eurot.

Bussijuhina töötanud 62-aastane Vladimir sõidutas 2013. aasta 4. aprillil kella 17.10 ajal väikebussiga Iveco liinil Ardu-Tallinn reisijaid, kui tema juhitud buss sõitis Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteel Vaida lähedal tagant sisse veoautole GAZ. Kokkupõrke tagajärjel paiskusid mõlemad sõidukid teelt välja paremale kraavi ja eluohtlikult sai vigastada väikebussiga reisinud 39-aastane naine.

Süüdistuse kohaselt ei veendunud bussijuht enne sõidu alustamist, et reisijate turvavööd on kinnitatud ja vedas seetõttu turvavöödega kinnitamata inimesi. Samuti ei jälginud ta piisavalt tähelepanelikult liiklust, ei arvestanud küllaldaselt vajadusega tagada tema vastutusel olnud reisijate turvalisus, ei lähtunud kiiruse valikul liiklusolukorrast ja ei hoidnud piisavalt pikivahet, mistõttu sõitis ta sirgel ning hea nähtavusega teel sisse teepeenral liikunud veoauto tagumisse vasakusse nurka.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Vladimirile süüdistuse mootorsõiduki juhina liiklusnõuete rikkumises, millega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus. Lisaks esitas kannatanu solidaarselt süüdistatava ja bussifirma vastu tsiviilhagi mittevaralise kahju nõudega summas 20 000 eurot.

Kuigi nii süüalune kui ka kaitsja leidsid, et bussijuht ei olnud õnnetuses süüdi, otsustas kohus kolmapäeval Vladimiri süüdi mõista. Kohus karistas Vladimirit ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Lisakaristusena võeti mehelt pooleks aastaks mootorsõiduki juhtimise õigus.

Vladimir ja bussifirma peavad kannatanule solidaarselt hüvitama tsiviilhagi 15 000 eurot. Vladimir peab tasuma ka kannatanu õigusabikulud 2054 eurot ning riigile sundraha ja menetluskulud 1723 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles