Galerii: USA hävitajad pommitasid kaitseväe keskpolügoonil maapealseid sihtmärke

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA hävitajad pommitasid eile ja täna kaitseväe keskpolügoonil esimest korda taasiseseisvunud Eesti ajaloos maapealseid sihtmärke.

«Tänane õppusepäev on tunnistus sellest, et eelnevate õppuste ja harjutuste jooksul on kaitsevägi, õhuvägi, lennuamet ja lennuliiklusteenistus saanud väga hea ettevalmistuse ning suutnud praeguse koostööharjutuse ette valmistada selliselt, et on võimalik kasutada lahingumoona,» ütles Ämari lennubaasi ülem kolonelleitnant Rauno Sirk. «Rahuaja tingimustes tähendab see vähemalt kaheksa erineva asutuse üheaegset ning koordineeritud koostööd,» lisas ta.

Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühisõppus kestab ligi kuu aega ehk 19. märtsist 17. aprillini. 

Õppusel osaleb Ameerika Ühendriikide õhuväe 510. hävitajate eskadrill, mis baseerub alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias. Väliõppuse ajaks asub hävitajatega F-16 relvastatud eskadrill ajutiselt Ämari lennubaasi.

Koos hävitajatega saabus Eestisse ka ligi 300 ameerika õhuväelast. Eesti õhuvägi tagab USA liitlaste sõjatehnika ning meeskonna vastuvõtu ning lennubaasi poolse teeninduse. Eesti õhuväe ülesandeks on ka õhuruumi kontroll ning suur osa õhutule juhtimisest.

Alanud ning ka edasiste õppuste käigus tehakse keskpolügoonil ning selle ümbruses keskkonnalaseid uuringuid, et kaardistada õppuse ja lahinglennukite ülelennuga kaasneva müra tase erinevatel kõrgustel ning suundadel ning selle sõltuvust ilmastikutingimustest. Uuringute tulemused võetakse arvesse edasiste õppuste planeerimisel.

Nii lahingumoona kasutamine kui ka madallendude sooritamine järgib Eesti seadusi ning on kooskõlastatud lennuametiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles