Valitsus esitab esmaspäeval tagasiastumisavalduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse liikmed Kadriorus
Valitsuse liikmed Kadriorus Foto: Erik Prozes / Postimees

Valitsus esitab esmaspäeval kogunevale uuele riigikogule vastavalt korrale tagasiastumise avalduse, kuid jätkab tööd seni, kuni ametisse astub uus valitsus.

Ametis olev valitsus pidas täna oma viimase korralise istungi, ühtlasi täitus täna aasta valitsuse moodustamisest.

«Valitsus on selle aasta jooksul teinud väga palju tõsist tööd. Ei ole olnud lihtne aasta, on olnud väga tempokas, laual on olnud palju tõsiseid teemasid,» ütles peaminister Taavi Rõivas pressikonverentsil. Tema sõnul vajutasid aastale kõige tugevama pitseri muudatused julgeolekuolukorras.

Esmaspäeval, parlamendi uue koosseisu avaistungil annavad riigikogu liikmed ametivande. Vande loeb kõnepuldist ette riigikogu kohalolijaist vanim liige, kes kirjutab esimesena alla ka vandetekstile. Seejärel kirjutavad tekstile alla teised riigikogu saadikud. Riigikogu pressiteenistuse andmetel on uue koosseisu vanim liige 76-aastane keskerakondlane Rein Ratas.

Samuti valivad saadikud esimesel istungil enda hulgast esimehe ja kaks aseesimeest. Pärast seda esineb peaminister avaldusega senise valitsuse tagasiastumisest.

President määrab seejärel 14 päeva jooksul peaministrikandidaadi, kes omakorda peab esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Siis otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat peab esitama seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Pärast seda vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles