Esimesed Euroopa diplomaadid lubati Gruusia puhvertsooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene väeüksused separatistliku Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvali lähistel asuvas kontrollpunktis.
Vene väeüksused separatistliku Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvali lähistel asuvas kontrollpunktis. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa väeüksused lubasid Euroopa riikide diplomaadid Venemaa kontrollitavasse puhvertsooni, mis asub separatistliku Lõuna-Osseetia lähedal.

Samas teatas AFP reporter, et Eesti, Läti ja Rootsi suursaadikutel lubati külastada vaid puhvertsoonis asuvat Karalethi küla.

«Esimest korda õnnestus Euroopa Liidu riikidest pärit suursaadikute delegatsioonil siseneda puhvertsoooni,» täpsustas Rootsi suursaadik Gruusias Hans Gunnar Aden.

Aden lisas, et tegemist oli «väikese sammuga», sest Vene sõjaväelased ei lubanud humanitaarabi transportivat veokit puhvertsooni ja piirasid diplomaatide juurdepääsu teistele asustustele.

«See mission on oluline, sest nii me same määratleda humanitaarabi vajaduse nendes Gruusia külades. See on tähtis ka seetõttu, et me saame nii kinnituse, kas Venemaa peab kinni kohustusest mitte takistada vaba liikumist,» ütles Aden.

Venemaa on kinnitanud, et viib väeüksused puhvertsoonist välja ainult juhul, kui piirkonda saabuvad rahvusvahelised sõjalised vaatlejad ja politseijõud. Samuti nõuab Venemaa Gruusialt mittekallaletungilepingu allkirjastamist.

Lääneriigid peavad puhvertsooni olemasolu aga rahuleppe rikkumiseks.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon OSCE teatas, et ka nende vaatlejatel õnnestus pääseda Vene väeüksuste kontrollitavasse puhvertsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles