Toompeal vahetusid lipuheiskajad

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika Hermani tornis lehviv sinimustvalge.
Pika Hermani tornis lehviv sinimustvalge. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kui seni heiskasid sinimustvalget Pika Hermani torni politseinikud, siis nüüd võttis riigikogu tööle uued lipuheiskajad.

Varem heiskasid Toompeal lippu politseinikud, aga kuna julgestuspolitsei korrapidamisteenistus viidi Ädala tänavale, siis nüüd heiskavad lippu kantselei inimesed, selgitas julgestuspolitsei pressiesindaja Priit Talv.

Riigikogu kantseleis on kaks lipuheiskaja ametikohta ja seni tegid seda tööd osalise tööajaga viis inimest, teatas riigikogu kantselei.

Kuna nende töö korraldati ringi, siis ei olnud neil enam võimalik lipuheiskajatena töötada ja kõik viis loobusid lipuheiskamisest omal soovil.

Vabanenud lipuheiskaja kohad on nüüdseks täidetud kolme inimesega, kes lisaks kaks korda päevas toimuvale tseremooniale teevad ka muid majandustöid.

«Majanduslikku kokkuhoidu uute lipuheiskajate palkamine ei andnud ja see ei olnud ka eesmärgiks,» kinnitas kantselei oma vastuses.

Tänapäeval heisatakse Eesti riigilipp (mõõtmed 191 x 300 cm) torni tippu iga päev päikesetõusul, kuid mitte varem kui kell 7, ja langetatakse päikeseloojangul.

Lipu heiskamisel kasutatakse muusikalise signatuurina Eesti hümni ning langetamisel laulu «Mu isamaa armas» algusfraase.

Merepinnast 95 meetri kõrgusel asuva torni tippu viib kitsas kivitrepp, millel on 215 trepiastet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles