Laevakaitsjate kaasuses tõotab varsti selgus tulla

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennais.
Laevakaitsjad Chennais. Foto: Tairo Lutter

Välisministeerium teatas täna, et nendeni jõudnud info kohaselt toimub aprilli keskpaigas laevakaitsjate, nende seas 14 eestlase, kaasuse esimene istung India Ülemkohtu kohtunike ees.

Täpse istungi kuupäeva kohta hetkel ametlikku kinnitust ei ole, kuid ministeeriumi sõnul on erinevad allikad viidanud kõige rohkem 10. aprillile. Väidetavalt peaks vastav teade Ülemkohtu leheküljele ilmuma umbes nädal enne istungit. Varasemalt on öeldud, et edasikaebamise taotluse osas teevad kohtunikud otsuse ühe kuni kolme istungi jooksul, seega esimesel istungil ei pruugi midagi lõplikku selguda.

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti 2013. aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

2014. aasta juulis leidis Tamil Nadu osariigi kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. See otsus kaevati prokuröri poolt septembris edasi India Ülemkohtusse, mis peab otsustama, kas kaasus võetakse menetlusse. Oktoobrist alates on laevakaitsjad oodanud, millal määratakse esimese kohtunike eest toimuva istungi aeg.

Samuti peaks Tamil Nadu osariigi kohtus aprilli keskpaigas toimuma istung kodanike dokumentide kohtuvaidluses. Välisministeeriumile teadaoleva info kohaselt peaks see toimuma 16. aprill, kuid täpse istungi aja kohta ametlikku kinnitust veel ei ole.

Eesti saatkond New Delhis jätkab suhtlust nii India välisministeeriumi kui Tamil Nadu osariigi võimudega. Samuti toimub tihe koostöö Suurbritannia ja Ukraina esindajatega Indias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles