Aaviksoo: kas NATO sekkumine konfliktidesse on õigustatud?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo küsis täna traditsioonilise kaitsepoliitikat ja julgeolekut käsitleva konverentsi The Annual Baltic Conference on Defence (ABCD) avakõnes, mis tingimustel on üldse õigustatud NATO või üldse võimast sõjalist jõudu omavate riikide relvastatud sekkumine kuskil maailmas puhkenud vägivalla ohjeldamiseks?

Kaitseminister Aaviksoo tõdes oma avasõnavõtus, et kaasajal on julgeolekuvallas üleval rohkem küsimusi kui vastuseid, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

«Sellele küsimusele ei ole lihtne vastata, nagu näeme Afganistani näitel – ÜRO on otsustanud sekkuda, ent sõjaliselt sekkunud riikides kasvab vastasseis sellele sekkumisele. Kui meie otsuste ja tegevuse tagajärjel hukkuvad inimesed – lisaks relvastatud vastastele ka meie endi sõdurid ja kahjuks ja osalt paratamatult ka tsiviilelanikud – siis kuidas saame olla kindlad, et meie põhjustatud surmad on õigustatud? Kuidas saame olla veendunud, et see tegevus tekitab suurema turvalisuse kogu maailmas ja hoiab tõepoolest ära vägivalla paisumise üle piiride meie endi keskele?» rääkis Aaviksoo.

«Kui me nendele küsimustele ei suuda  vastata ja veenda oma vastustes ka kõiki rahvaid, jäämegi poolikute lahenduste juurde,» lisas kaitseminister Aaviksoo.

Tänavu-aastase ABCD konverentsi pealkirjaks on «It Matters What Others Think: Calibrating NATO’s Deterrent Posture in the Age of Complexity». Konverentsil osalevad ametnikud, kaitseväelased ja analüütikud arutlevad usutava sõjalise heidutuse rolli ja võimaluste üle tänapäeva kiiresti muutuvas keskkonnas.

Kaitseministeeriumi ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse poolt korraldatava konverentsi peakõnelejaks NATO eelmine peasekretär Jaap de Hoop Scheffer, samuti
osalevad konverentsil NATO endine asepeasekretär Marshall S. Billingslea jpt.

Esimene ABCD konverents toimus kaitseministeeriumi eestvõttel 2006. aastal eesmärgiga luua võimalus mõttevahetuseks NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku- ja kaitsepoliitika teemadel ning tutvustada rahvusvahelisele  auditooriumile Balti riikide seisukohti ja huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles