Rein Lang kutsus inimesi haridusteemadel valvsusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Aivar Pärtel/Scanpix

Justiitsminister Rein Langi hinnangul peaks valijad väga täpselt jälgima, mida erakonnad ja poliitikud enne valimisi haridustemaatika kohta ütlevad, et aru saada, kas räägitakse ausat juttu.

«Väga ilus on välja öelda printsiip, et kõrgharidus peab olema tasuta, kuid siis tuleb vastata ka küsimusele, kes siis maksab ja kuidas maksab,» sõnas ta tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Langi sõnul kehtib täna süsteem, kus pooled üliõpilased maksavad ja pooled mitte.

«See, kas riik maksab või mitte, ei ole seotud sõltuvusse objektiivsetest kriteeriumitest – kas või keskkooli õppeedukusest – ja see süsteem on ebaõiglane,» sõnas ta.

Langi hinnangul on vaid aja küsimus, kui keegi süsteemi kohtusse annaks, mistõttu tuleb seda süsteemi niikuinii muutma hakata.

«Kas liigume tasuta kõrghariduse poole? Siin on mitmed karid,» arvas ta. «Kas ühiskond peaks kõrghariduse 100 protsenti kinni maksma? Tuleb öelda, kes finantseerib ja läbi milliste mehhanismide?»

Langi väitel võiks käivituda ka debatt,  kas riik peaks rahastama isikuid või koole, kus need inimesed õpivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles