Kannatanud räägivad Türgis toimunud bussiõnnetusest, milles hukkus üks eestlane

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kella nelja ajal päeval libises Türgis Eesti turiste täis buss vastu mäge ja kukkus külili. Õnnetuses viga saanud räägivad Postimehele nädal aega kestma pidanud päikeselisest puhkusereisist, mis lõppes viiendal päeval traagiliselt - üks eestlanna hukkus, 19 inimest said vigastada.

Bussis oli 24 inimest, enamik neist eestlased, aga ka paar lätlast. Lapsi bussis ei olnud.

Reisiseltskond käis vaatamas Kesk-Anatoolial asuvaid koobaslinnu ja oli teel Antalya linna riigi edelaosas. Reisi korraldanud Wow Travel'i esindaja Maggie Schubert ütles Postimehele, et kõikidel reisijatel oli reisikindlustus.

Kliki punasele täpile, et õnnetuspaika näha:

Tiina, kes oli puhkusereisil koos 21-aastase tütrega, räägib Postimehega telefoni teel haiglast. «Vihma sadas, vale kiirus, buss kaotas juhitavuse,» võttis kohutava õnnetuse tagamaad kokku bussi tagaosas istunud naine.

Kas bussi kiirus hirmutas teid juba enne õnnetust?

Jah. Tütrega omavahel rääkisime, et mida ta mõtleb! Vasakut kätt oli sügav kuristik, paremal oli kalju.

Palun rääkige, mis õnnetuse hetkel sai?

Seal ei olnud enam midagi teha, see oli sekundite küsimus. Siis oli kõik uperpallis ja ükskord kui ärkasin, olin bussi all. Laps karjus: «Emme, emme.»

Te jäite lausa bussi alla?

Kõik olid väljas, meie olime seal all. Mina, minu tütar ja hukkunu.

Kukkusite lausa aknast välja, bussikere alla?

Ma isegi ei tea, mis seal oli.

Kuidas välja saite?

Tõmmati kuidagi välja. Et tütart välja saada, oli vaja bussi tõsta. Ta oli jalgupidi seal serva all.

Kas Türgi päästemeeskond oli abivalmis?

Inimesed olid väga abivalmid, kes mööda sõitsid. Kõik peatusid ja tulid appi.

Kuidas tütre seisund praegu on?

Ta on ka tilguti all. Tal õmmeldi eile puusahaav. Jalg sai ka muljuda.

Aga teil?

Minul on peapõrutus ja sisemised muljumised.

Türgis on liiklusõnnetused üpris tavalised. 2013. aastal hukkus üle 3600 inimese Türgi teedel. [Samas ei saa öelda, et Türgi liiklus Eesti omast ohtlikum oleks - 2012. aastal hukkus seal liiklusõnnetustes 50 inimest miljoni inimese kohta, Eestis 65 - M.M.].

Me lähme alati mõttega, et meiega ei juhtu. Aga läks nii vaat.

Ülehomme tulete kodumaale tagasi?

Ma väga tahaks loota. Tütrel ei ole just kõige parem liikuda. Aga kõik on väga abivalmid. Konsul oli ka väga abivalmis, saatis oma esindaja siia. Reisifirma esindaja käis ka.

Kas bussijuhti olete pärast veel näinud?

Eile nägin teda, kui olime haiglas vastuvõtul.

Kas ütlesite talle midagi?

Ei. Ma ei olnud võimeline mitte midagi ütlema. Kui mu tütar bussi alt välja tõmmati, siis ta võttis tütre sülle ja nuttis (Tiina hääl mattub pisaratesse).

Türgis hukkus Eesti turist. Ekraanitõmmis kohalikust ajalehest Gündembursa: http://www.gundembursa.com/haber/tur-otobusu-yan-yatti-1-turist-oldu-18-yarali-g113285b.html
Türgis hukkus Eesti turist. Ekraanitõmmis kohalikust ajalehest Gündembursa: http://www.gundembursa.com/haber/tur-otobusu-yan-yatti-1-turist-oldu-18-yarali-g113285b.html Foto: Gündembursa (http://www.gundembursa.com/haber/tur-otobusu-yan-yatti-1-turist-oldu-18-yarali-g113285b.html)

«Esimene võnkumine lõi [bussi] natuke viltu. Siis juba vaatasin, et asi läheb jamaks. [Buss] keeras uuesti viltu ja põrutas vastu seina. Siis nägid kõik, et see hakkab nüüd juhtuma. Naised karjusid,» räägib eile toimunud kohutavast bussiõnnetusest eestlane Veiko Oder.

Oder, kes oli abikaasaga cherry.ee vahendusel ostetud Tom-Traveli korraldatud puhkusereisil, ütles Postimehele, et tee oli libe ja türklasest bussijuht sõitis pisut liiga kiiresti. «Põrkasime esiotsaga vastu kaljut. See viskas bussi vasaku külje peale.»

Kus teie istusite?

Mina istusin paremal pool ja lendasin sealt alla. Ja ühel tüdrukul oli… akende vahel see post, ta oli seal all. Ühest naisest paistsid ainult labajalad bussi alt välja. Arvatavasti see naine hukkus.

Jah, nii Türgi meedia kui välisministeerium on kinnitanud, et bussis hukkus üks eestlanna. Aga ülejäänute seis ei ole nii kriitiline?

19 inimest viidi erinevatesse haiglatesse. Neil on kergemad vigastused.

Kellega te reisisite?

Abikaasaga. Tema sai õla- ja peapõrutuse. Temaga on paremini. Mul on neli ribi katki.

Mis siis nüüd saab? Kas tulete Eestisse?

Ikka Eestisse. [Türgis] on arstiabi väga heal tasemel igatahes. Nüüd on juba palju parem.
Algul ei saanud õieti liigutadagi, nii valus oli. Nüüd saan ennast juba natuke pöörata. Esimesel [aprillil] tuleme lennukiga ikka tagasi, nagu plaanitud. Nii palju turgutatakse üles, ma arvan. Cherry.ee esindaja ka helistas ja oli hästi abivalmis. Öösel kella kolme ajal käis kohalik reisifirma esindaja.

Kas bussis turvavööd olid?

Ei. Kui oleks turvavööd olnud, poleks midagi… see naine poleks hukkunud.

[tegelikult on loo kohal olevast videost näha, et bussis olid turvavööd olemas - M.M.]

Mida te tegite, kui nägite, et buss hakkab kukkuma?

Hoidsin kramplikult istme küljest kinni, aga eks see käis suhteliselt kiiresti.

---

Türgis on liiklusõnnetused üpris tavalised. Näiteks 2013. aastal juhtus Türgi statistikainstituudi andmetel teedel üle 1,2 miljoni õnnetuse, milles hukkus 3685 inimest.

Kohaliku ajakirjaniku sõnul toimus eile, samal päeval, mil eestlaste reisibuss külili kukkus, hiiglaslik õnnetus, milles hukkus üle kümne türklase.

Eile toimunud suurõnnetus Sanliurfa piirkonnas Lõuna-Türgis.
Eile toimunud suurõnnetus Sanliurfa piirkonnas Lõuna-Türgis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles