Lennart Meri konverents toob Eestisse OSCE juhi Lamberto Zannieri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE peasekretär Lamberto Zannier.
OSCE peasekretär Lamberto Zannier. Foto: TASS / Scanpix

Tänavune Lennart Meri konverents toob traditsiooniliselt kokku mõjukad rahvusvahelised poliitikakujundajad, teiste hulgas OSCE peasekretäri Lamberto Zannieri ning NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbowi.

Kaheksas Lennart Meri konverents pealkirja all «Maailmakorra piirid» toimub 24.-26. aprillil ning keskendub tänasele rahvusvahelisele olukorrale ajal, mil me tähistame Helsingi lepete 40. aastapäeva.

«Maailmakorda vapustavad täna väga tõsised väljakutsed ning seda ka Euroopas. Küünilised ja agressiivsed jõud õõnestavad ja hävitavad paljusid demokraatlikke väärtusi. Venemaa rahvusvaheline käitumine ja lääne püüded sellele vastu astuda, idapartnerluse strateegilised dilemmad, Põhja-Atlandi piirkonna uus julgeolekudünaamika, Euroopa integratsiooni poliitilised väljakutsed, jätkuvad rahutused Lähis-Idas ning informatsiooni kasutamine relvana on vaid mõned tänavuse konverentsi teemadest,» märgib mainekat konverentsi korraldav Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus.

Mälestushetkega meenutatakse Venemaal mõrvatud opositsioonipoliitikut Boris Nemtsovi, kes on osalenud mitmel Lennart Meri konverentsil.

Lennart Meri konverents on üks olulisemaid välis- ja julgeolekupoliitikale pühendatud sündmusi Põhja-Euroopas ning  ka sel aastal saab Tallinnas näha mõjukaid poliitikakujundajaid ja eksperte ning olla tunnistajaks nende otsekohestele arvamusvahetustele.

Lennart Meri konverentsi esinejate hulgas on teiste seas NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow, OSCE peasekretär Lamberto Zannier, Poola seimi esimees Radosław Sikorski, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president Anne Brasseur, Saksa liidupäeva väliskomitee esimees Norbert Röttgen, Läti välisminister Edgars Rinkevičs, Leedu välisminister Linas Linkevičius, USA armee Euroopa ja NATO maavägede komandör Frederick Hodges, Hispaania endine välisminister Ana de Palacio, USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul, Venemaa riigiduuma liige Ilja Ponomarjov, endine Vene presidendi nõunik Andrei Illarionov, Vene opositsiooniaktivist Maša Gessen, Pakistani kirjanik Ahmed Rashid ja Economisti toimetaja Edward Lucas.

Kaheksanda Lennart Meri konverentsi programmi panevad kokku Riina Kaljurand ja Tomas Jermalavicius. Lennart Meri konverentsi korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus, toetavad Eesti Energia, Elering, Lennart Meri Tallinna lennujaam, Eesti Idapartnerluse Keskus, Milrem, Jenni ja Antti Wihuri fond, meediapartner on BNS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles