Politsei määras riigikogu liikmele Jaak Madisonile omastamise eest trahvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Marko Saarm / Sakala

Politsei määras eile vastsele riigikogu liikmele Jaak Madisonile nutitelefoni omastamise eest väärteo korras 100 euro suuruse trahvi.

23-aastane Jaak Madison võttis mullu sügisel Tallinki laeva Baltic Queen infolauas töötades vastu laevast leitud iPhone’i, kui ei andnud seda ettevõttele üle. Noormees pani telefoni mullu 24. oktoobril hoopis internetiportaalis müüki, ütles politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonijuht Tuuli Härson Postimehele.

Informatsioon telefonist jõudis esmalt veebikonstaablini, kui üks inimene andis teada, et müüakse ilmselt leitud telefoni. Politsei võttis Madisoniga ühendust ning noormees andis telefoni ise politseile üle. Müügitehing ei jõudnud toimuda.

Politsei tagastab mobiiltelefoni laevaettevõttele.

Jaak Madison rääkis Sakalale, et ta töötas eelmisel aasta juunis laeva Baltic Queen infolauas, kus tema kätte jäi laevast leitud deaktiveeritud ja kasutuskõlbmatu telefon, millele ettenähtud kuu aja jooksul järele ei tuldud. Telefoni omanikku leida ei õnnestunud.

«Seoses sellega oleks telefon läinud kas hävitamisele või saadetud Soome leiubüroosse. Otsustasin, et mõistlikum on mitte lasta telefoni ära visata, vaid loota, et seda läheb kellelgi vaja. Telefon seisis ligi kolm kuud lauasahtlis ning panin selle portaali 0,10 euroga müüki, et võimalusel leiaks see kasutamist. Tegemist polnud kasu teenimise eesmärgil omastamisega, vaid sooviga telefon säilitada ja mitte lasta sel minna hävitamise teed,» rääkis Madison.

Madison märkis, et kui telefon oli müügis, võttis politsei temaga ühendust, et uurida selle päritolu.

«Loovutasin telefoni neile ise, viies selle vabatahtlikult Paide jaoskonda. Tunnistan, et läksin ettevaatamatusest ja teadmatusest vastuollu seadusega. Leian, et ma ei ole tekitanud oma käitumisega kellelegi kahju, aga olen valmis tasuma selle tahtmatu ja ettevaatamatu teo eest mulle määratud rahatrahvi,» ütles Madison.

Madison sai karistada väärteo korras, kuna selle aasta alguses jõustunud karistusseadustiku muudatuse järgi alustab politsei kriminaalmenetlust juhul, kui teoga tekitatud kahju on vähemalt 200 eurot. Eelmise aasta lõpuni oli see piir 64 eurot.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) nimekirjas riigikogusse valitud Jaak Madison andis eile parlamendi liikme ametivande.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme kohtus täna Jaak Madisoniga ja noomis teda tõsiselt mullu aset leidnud omastamisjuhtumi pärast.

Riigikogu EKRE fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul tunnistab Madison, et tegemist oli eetilise eksimusega.

«Ta on meile kinnitanud, et tema käitumise motiivid polnud omakasupüüdlikud ning ta läks teadmatusest vastuollu reeglitega. Tegu on kahetsusväärse juhtumiga,» märkis Martin Helme.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul peaks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) vastne riigikogu fraktsioon enda liikme Jaak Madisoni telefoni omastamist ja selle eest saadud karistust arutama ja talle edasise suhtes nõu andma.

«Selle noormehe puhul peaks EKRE ise otsustama. Nad moodustasid esmaspäeval fraktsiooni ja ma soovitaksin nende fraktsioonil arutada ja võib olla noorele mehele nõu anda, et mida ta tegema peaks,» kommenteeris Nestor BNSile esmaspäeval avalikustatud mobiiltelefoni omastamise fakti ja selle eest Madisonile määratud karistust.

«Ma saan aru, et EKRE kogemus parlamendierakonnana on väike. Paraku nad praegu sellise õppetunni saavad. Ma südamest soovitan neil isekeskis maha istuda ja otsida lahendusi. Ega siin ju mingeid muid meetodeid ei ole. Ühtepidi on teinud otsuse valijad, teistpidi saab otsustada valitu ise. Ja keegi teine siin ilmselt tänastes oludes otsustama ei hakka,» lausus riigikogu esimees.

Viidates Keskerakonna saadikutele Priit Toobalile ja Lauri Laasile ütles Nestor, et riigikogu selles koosseisu on ka paar liiget, kelle saatus ja staatus sõltub kohtuotsusest. «Selle noormehe [Madisoni] puhul peaks EKRE ise otsustama,» lausus Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles