Nestor: Toobali ja Laasi üle kohtupidamiseks pole takistust

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul ei ole parlamendi liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi üle kohtupidamiseks mingeid takistusi, kuna tema sõnul ei muuda nende ametivande andmine riigikogu eelmise koosseisu otsust võtta neilt saadikupuutumatus.

«Minu arusaamist mööda ei ole nad saanud kuidagi endale puutumatust seoses sellega, et nad uuesti riigikogusse valiti,» ütles Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Nestor Postimehele.

Parlamendi esimehe hinnangul ei pea riigikogu tegema keskerakondlaste Priit Toobali ja Lauri Laasi üle kohtupidamiseks mingit uut otsust tegema «Mingi loogika peab ikka olema, see kes on mingis asjas süüdi jääb ka süüdi,» lausus ta.

Riigikogu eelmine koosseis võttis mullu märtsi lõpus Keskerakonda kuuluvatelt riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse, et prokuratuur saaks neile süüdistuse esitada.

Toobal ja Laasi said 1. märtsil toimunud valimistel ka riigikogu uue koosseisu liikmeteks, ametivande andsid nad eile.

Harju maakohus mõistis mullu 17. oktoobril Toobali ja Laasi süüdi eraviisilises jälitustegevuses.

Eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamise eest mõistis kohus Toobalile üheksa kuud ja dokumendi võltsimise eest neli kuud tingimisi vangistust. Liitkaristuseks mõistis kohus talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Samades asjades, välja arvatud dokumendi võltsimises, süüdistatud Laasi karistuseks jäi üheksa kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Võõrale meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu süüdistuse saanud Ivor Onksionile mõistis kohus rahalise karistuse 200 miinimumpäevamäära ehk 640 eurot. Samuti sai rahalise karistuse - 10 000 eurot - Keskerakond.

Kohtu hinnangul leidis tõendamist, et Ivor Onksion kogus Priit Toobali ja Lauri Laasi soovil Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmete kohta informatsiooni, sealjuures ka Hannes Rummu kohta.

Lõpuks tungis Ivor Onksion Toobali ja Laasi soovil Hannes Rummu meilipostkasti, tutvus Rummu sõnumitega, printis need välja ja edastas Lauri Laasile. Laasi andis need omakorda edasi Priit Toobalile. Samuti mõistis kohus Priit Toobali täies ulatuses süüdi selles, et ta võltsis viit Keskerakonna sularahaorderit, millega vormistati Keskerakonna kassasse teadmata päritolu sularaha. Kohus mõistis dokumendi võltsimises süüdi ka Keskerakonna, kes sai seda varjatud päritoluga sularaha majandustegevuse sai kasutama hakata.

Kohus tuvastas, et sõnumisaladuse rikkumine ja eraviisiline jälitustegevus algasid 2011. aasta kevadtalvel, kui Onksion kuulus veel Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja oli Tallinna linnavolikogus sotsiaaldemokraat Jaak Juske nõunik. Onksion tungis Hannes Rummu meilikontosse 2011. aasta suvel. Priit Toobal võltsis sularahaordereid aastatel 2010 ja 2011.

Toobali, Laasi ja Keskerakonna kaitsjad esitasid maakohtu otsuse peale apellatsioonid Tallinna ringkonnakohtusse, mis langetab süüasjas otsuse täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles