Toobal, Laasi ja Keskerakond jäid süüdi ka ringkonnakohtus

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtualused Ivor Onksion, Lauri Laasi ja Priit Toobal ning nende kaitsjad mullu 17. oktoobril Harju maakohtus otsust ootamas.
Kohtualused Ivor Onksion, Lauri Laasi ja Priit Toobal ning nende kaitsjad mullu 17. oktoobril Harju maakohtus otsust ootamas. Foto: Liis Treimann

Tallinna ringkonnakohus jättis täna muutmata Harju maakohtu mullu oktoobris langetatud süüdimõistva otsuse riigikogu keskerakondlastest liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi ning Keskerakonna suhtes.

Harju maakohus mõistis mullu 17. oktoobril Priit Toobalile eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamise eest üheksa kuud ja dokumendi võltsimise eest neli kuud tingimisi vangistust. Liitkaristuseks mõistis kohus talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Samades asjades, välja arvatud dokumendi võltsimises, süüdistatud Laasi karistuseks jäi üheksa kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Võõrale meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu süüdistuse saanud Ivor Onksionile mõistis kohus rahalise karistuse 200 miinimumpäevamäära ehk 640 eurot.

Keskerakonna tunnistas kohus süüdi selles, et Priit Toobal võltsis erakonna peasekretäri ehk juhtivtöötaja ja pädeva isikuna erakonna kassa sissetuleku ordereid, võimaldamaks seadusevastaselt erakonna majandustegevusse kaasata teadmata päritoluga sularaha. Kohus määras Keskerakonnale rahalise karistuse 10 000 eurot.

Ringkonnakohus nõustus maakohtu otsuse resolutsiooniga, kuid lisas otsuse põhiosasse oma põhjendused, teatas Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja.

Ringkonnakohus nõustus maakohtu seisukohaga, et Toobal ja Laasi kallutasid 2011. aasta kevadel ja suvel mitme kuu jooksul Tallinna linnavolikogu sotside fraktsiooni nõunikku Ivor Onksioni koguma salaja andmeid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja selle liikmete kohta. Seejuures kihutasid nad Ivor Onksioni sisenema varjatult sotsiaaldemokraadi Hannes Rummi elektronpostkasti ja edastama neile postkastis olevate Rummile saadetud sõnumite sisu.

Samas kriminaalasjas süüdi tunnistatud Ivor Onksion maakohtu otsuse peale apellatsiooni ei esitatud.

Toobali, Laasi ja Keskerakonna kaitsjad esitasid apellatsioonis taotluse tunnistada põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks ning jätta kohaldamata karistusseadustiku paragrahv 137 osas, milles see ei sätesta, millised jälitustoimingud on karistusnormi sisustamisel asjassepuutuvad ning karistusseadustiku paragrahv 156 osas, milles on määratlemata teokirjeldus ja teoobjekt.

Ringkonnakohus ei nõustunud apellantidega ja leidis, et nimetatud sätted ei ole põhiseadusega vastuolus.

Tallinna ringkonnakohtu otsuse võib vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles