Toobal ja Laasi kaebavad ringkonnakohtu otsuse edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal, Ivor Onksion ja Lauri Laasi Harju maakohtus.
Priit Toobal, Ivor Onksion ja Lauri Laasi Harju maakohtus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu keskerakondlastest liikmed Priit Toobal ja Lauri Laasi kaebavad edasi Tallinna ringkonnakohtu tänase otsuse, mille järgi jäid nad eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises süüdi.

Toobali ja Laasi sõnul ei ole ei ole nad ringkonnakohtu otsusega rahul.

«Tegemist on selgelt poliitilise protsessiga. Me ei näe endal süüd ning seetõttu läheme võitlusega edasi riigikohtusse ja ei astu tagasi oma ametikohtadelt,» ütlesid Toobal ja Laasi Keskerakonna pressiteates.

Toobal lisas Postimehele, et loodab riigikohtu peale, sest see olevat esimene kohtuaste, kus uuritakse tõsisemalt ka näiteks kaitsepolitsei ja prokuratuuri tegevust põhiseaduslikkuse aspektist. «Varem seda ju sisuliselt tehtud ei ole,» ütles Toobal.  

«Teise astme kohtu puhul on selgelt olnud juriidiline vaidlus, ühtegi istungit ju ei toimunud. Oli ju ainult kirjalik menetlus ja uuesti ütlusi anda ei saanud. Need teod, mida meile ette heidetakse, need ei ole seaduse vastased. Kuritegusid me ei ole toime pannud,» lisas Toobal.

Samas nentis ta, et on rikkunud eetikanorme.

«Tagantjärgi tark olles, siis mõned teod jätaksin sellepärast tegemata, et nii ei ole kena kombe kohane. Aga see ei tähenda, et ma oleks kuritegu toime pannud.»

Kui riigikohus leiab, et saadikud pole mitte heade kommete vastu eksinud, vaid kuriteo toime pannud, siis tuleb Toobalil ja Laasil riigikogust lahkuda. «Siis me peame sellega leppima,» nentis Toobal.

Kohtuotsuse kaebab edasi ka Keskerakond.

«Antud kohtuasja eelduseks oli 2012. aasta jaanuaris toimunud ja ligi 40 kaitsepolitsei ametnikku kaasanud läbiotsimine Eesti Keskerakonna büroos, mille põhjuseks toodi ametlikult deklareeritud 500-eurone annetus Lõuna-Eesti ettevõtjalt Jüri Luigelt. Hiljem lõpetas riigiprokuratuur sellega  seonduva kriminaalasja, mistõttu peab Keskerakond kogu prokuratuuri ja kaitsepolitsei tegevust põhjendamatuks ja  ebaseaduslikuks,» teatas Keskerakond.

Tallinna ringkonnakohus jättis täna muutmata Harju maakohtu mullu oktoobris langetatud süüdimõistva otsuse riigikogu keskerakondlastest liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi ning Keskerakonna suhtes.

Harju maakohus mõistis mullu 17. oktoobril Priit Toobalile eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamise eest üheksa kuud ja dokumendi võltsimise eest neli kuud tingimisi vangistust. Liitkaristuseks mõistis kohus talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Samades asjades, välja arvatud dokumendi võltsimises, süüdistatud Laasi karistuseks jäi üheksa kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Keskerakonna tunnistas kohus süüdi selles, et Priit Toobal võltsis erakonna peasekretäri ehk juhtivtöötaja ja pädeva isikuna erakonna kassa sissetuleku ordereid, võimaldamaks seadusevastaselt erakonna majandustegevusse kaasata teadmata päritoluga sularaha. Kohus määras Keskerakonnale rahalise karistuse 10 000 eurot.

Ringkonnakohus nõustus maakohtu otsuse resolutsiooniga, kuid lisas otsuse põhiosasse oma põhjendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles