Koolieelikute harjutused ajasid poliitikud kimbatusse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolieelikutelt eeldatakse põhjalikke teadmisi.
Koolieelikutelt eeldatakse põhjalikke teadmisi. Foto: SCANPIX

Loone Otsa koostatud raamat «Kuidas last kooliks ette valmistada» suudab kuueaastastele lastele mõeldud küsimustega ka täiskasvanuid üllatada.

Näiteks peaksid lapsed Otsa raamatu põhjal teadma, mis riigi lipul on Eesti lipuga sarnased värvid (õige vastus on Botswana) või nimetama eelmiste ja järgmiste olümpiamängude toimumiskohad, vahendab Reporter.ee.

Kus kasvab ööviiul?

Samuti küsib raamat koolieelikutelt, kas armeed juhib kapten, kindral, admiral või kolonel ning kus kasvavad nõmmenelk, liilia, ööviiul, käoking, võõrasema, karuking ja päevakübar.

Uudistesaade «Reporter» küsis raamatust pärit küsimusi ka poliitikutelt ning selgus, et Igor Gräzin ei osanud vastata lipuvärvide küsimusele, justiitsminister Rein Lang eksis aga lillede jaotamisega.

Gräzin jäi hätta ka ülesandega, kus tuli rea loomade (mäger, merilõvi, rott, ahven, siga ja lammas ) seast valida üks, kes teiste sekka ei sobi ja otsust põhjendada. Gräzin pakkus vastuseks merilõvi, sest ta elab vees. Õige olnuks aga ahven, kes oli nimekirjas ainuke kala.

Ka nimekiri «Kärp, nugis, rebane, hiir, kobras, saarmas, orav» tegi riigikogulase nõutuks ning ta pidi tunnistama, et ei tea, kes on kärp. Õigeks vastuseks oleks olnud hiir, sest ta on loetletutest ainus, kes pole karusloom.

Autor: ülesanded on mõeldud koos vanemaga lahendamiseks

Riigikogulane Raivo Järvi vastas loomi puudutanud küsimustele õigesti, aga avaldas imestust, et lastelt nii keerulisi asju küsitakse. «Uskumatu!» imestas ta küsimuste taset kommenteerides.

Raamatu autor Loone Ots selgitas, et harjutused on mõeldud koos lapsevanemaga lahendamiseks. «Olen tükk aega vaadanud, et vanemad ei tegele oma lastega piisavalt. Raamat on mõeldud selleks, et vanem hoiab lapsel õlgade ümbert kinni ja nad lahendavad seda koos,» selgitas ta.

Raamatus on kasutatud USAst pärit IQ-teste koolieelikutele ja lähtutud on koolieelse lasteasutuse õppekavast. «Need (harjutused – toim.) ei käi üle mõistuse, kui juhendaja on kõrval,» ütles Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles