Ülikool kaalub töötaja õppetööst kõrvaldamist

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli füüsikainstituudi direktor Jaak Kikas, kelle alluvuses eksamitulemusi muuta lubanud Fred töötab, arvab, et sõltumata sellest, kas tegu oli naljaga või mitte, ei peaks sellisel inimesel kokkupuudet üliõpilastega olema.

Kuidas te suhtute oma töötaja tegevusse vabal ajal?

Loomulikult on see tegevus hukkamõistetav. Siin on võib-olla isegi kriminaalsed tunnused olemas, aga seda peaksid siis juba vastavad uurijad või spetsialistid ütlema. Mis puudutab Fredi tegevust instituudis, minul ja tema lähematel kolleegidel, nii palju kui ma nendega vestlesin – sest mul tema endaga otseselt tööalaseid ja õppetegevuse kokkupuuteid ei olnud, ta on meil laboris tegutsenud –, mingisuguseid märke või signaale või tunnuseid sellisest käitumisest ei oleks osanud arvata. See on meile täielik üllatus.

Tal on teadusmagistri kraad, ta oli mõnda aega meil siin doktorantuuris, aga kuna huvid olid vist rohkem rakenduslike asjade poole, siis doktoritöö kui selline ei ole kaitstud.

Doktorantuur jäi pooleli?

Doktorantuur jäi pooleli. Tal on isegi olemas peaaegu et vajalik kogus artikleid. Veidike midagi on puudu. Ilmselt see tegevuse raskuspunkt ja huvid suundusid rohkem selle firma poole, millega ta tegeleb. Nii et töö kui selline on kaitsmata tänase päeva seisuga.

Tema ettevõte tegeleb ka infotehnoloogiliste tegevustega?

Jah, nii palju kui teada. See on ka see valdkond, kus ta on mingeid üliõpilastöid juhendanud.

Teil on ta siis päris palgal?

Meil on ta palgal küll hetkel. Meil toimuvad ka siin teatud ümberkorraldused ja teadusfinantsidega ei ole teadaolevalt kõige paremad ajad. Tema edasine töösuhe instituudiga, sõltumata sellest jutust, mis me siin praegu räägime, see oli praegu diskuteerimise all laboriga.

Kui see on nali, mis te siis teete?

Tegema me hakkame midagi siis, kui see ei olnud nali. Selle kohta tuleb meil arvatavasti teatud teatis, kas selle uurimisega tegelevatest organitest või haridusministeeriumist, ja selle alusel me siis kaalume asja. Kuigi see küsimus on ka praegu arutamisel ja päevakorras, siis meie praegune siinne vestlus ei saa mul olla mingisuguseks aluseks selle küsimuse sellisel käsitlemisel.

Kindlasti me esitame talle siis küsimusi, saame mingisuguseid selgitusi. Sellel arvamusel ma olen küll, et õppetöös sellist inimest ei saa mingil viisil kasutada, et tal oleks mingisugune suhe üliõpilastega, see oleks küll ilmselt välistatud.

Kui oli nali?

Ka siis tegelikult, ma arvaks. Kui need faktid, mida te siin mulle esitate, on kinnitatud ja tõestatud ja ilmuvad ajakirjanduses, siis sõltumata sellest, et kas see oli nali või mitte, siis selline ettepanek oleks kindlasti alus, et seda inimest õppetööl mitte kasutada.

Olete üritanud teda tabada?

Ei ole õnnestunud. Temaga ei ole neil teemadel veel vestelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles