Innove selgitab: majavälistel kasutajatel puudub eksamite infosüsteemile juurdepääs

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eksamite infosüsteem / kuvatõmmis

Riigieksamite elektrooniliste lahendustega tegeleva sihtasutuse Innove selgituste kohaselt pääseb eksamitulemusi koondavale andmebaasile ligi vaid majasiseselt, sedagi saavad teha vaid konkreetsed inimesed.

SA Innove haldab eksamite infosüsteemi, kuhu sisestatakse kõik riigieksamite tulemused. «Eksamite infosüsteemi juurdepääs on reguleeritud rollide alusel st juurdepääs mingit kindlat tüüpi infole on lubatud ainult selles rollis oleva isiku õigustatud huvi korral,» selgitas sihtasutuse kommunikatsiooniüksuse juht Anneli Aab.

See tähendab tema sõnul, et näiteks ainespetsialisti rolli õiguste saamiseks on vajalik kehtiv tööleping sihtasutusega Innove. «Selle raames saab ainespetsialist õiguse toimetada konkreetse aine ülesannetega, aga tal ei ole võimalik näha testide korraldamisega seotud infot, mis kuulub infosüsteemi mõttes teise rolli ehk korraldusspetsialisti pädevusse.»

Aabi kinnitusel puudub majavälistel kasutajatel süsteemis konto. «Õiguste andmiseks ja lisamiseks peab infosüsteemi peakasutaja vastava protseduuri käsitsi läbi viima ning tema tegevuste kohta jääb alles jälg, mida peakasutaja ise muuta ei saa,» selgitas ta.

Postimehes avaldatud info põhjal võib Innove esindaja sõnul kindlalt väita, et tulemusi muuta lubanud isik ei tea, millest ta räägib. «Sellisel viisil ei ole võimalik eksamitulemusi muuta,» märkis Aab.

Postimees kirjutas täna mehest, kes pakkus kuulutusteportaali vahendusel justkui tavalist eksamikonsultatsiooni, kuid kellega ühendust võttes selgus, et tegelikult lubab ta riigieksami tulemust vastavas süsteemis muuta. Vastutasuks soovis ta abiturienti endale kolmeks kuuks armukeseks.

Nii haridusministeeriumist kui SAst Innove öeldi eile, et esialgse uurimise kohaselt ei võinud konkreetsel inimesel, Tartu Ülikooli teaduril Fredil, reaalselt eksamiandmetele juurdepääsu olla.

«Dokumentidest ei nähtu, et Innovel oleks selle isiku või ettevõttega olnud kunagi mingit töösuhet. Samuti ei ole ta eksamite infosüsteemi kasutaja ega kunagi läbi kasutajaliidese ka sinna sisse loginud.  Kui selliseid väiteid esitatakse, siis on kindlasti põhjus neisse tõsiselt suhtuda ja neid kontrollida, mida me ka teeme. Praegu meie käsutuses olev info ei luba uskuda, et selle inimese väited on tõesed,» teatas Innove eile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles