Venemaa Bulava-raketiga oma jonni ei jäta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates ja tema Vene kolleeg Anatoli Serdjukov (paremal) 15. septembril Pentagonis.
USA kaitseminister Robert Gates ja tema Vene kolleeg Anatoli Serdjukov (paremal) 15. septembril Pentagonis. Foto: SCANPIX

Kontinentidevahelise ballistilise raketi Bulava uute võimalike ebaõnnestumiste korral peab Venemaa vaatama põhjalikult üle kogu tootmisprotsessi, rääkis kaitseminister Anatoli Serdjukov täna Washingtonis.

Venemaa plaanib sel aastal viia läbi kolm Bulava (SS-NX-30) testi. «Järgmised kolm katsetust leiavad aset enne esimese jää tekkimist. Me viime need kindlasti läbi,» rõhutas minister RIA Novosti vahendusel.

«Rakettide monteerimisel püüdsime me luua neid täiesti identseteks, justkui kaksikvendadeks,» jutustas Serdjukov.

Ta märkis, et nende rakettide järjestikused võimalikud katsetused peavad olema samatüübilised.

«Me ei kiirusta katsetustega. Tähtis on, et montaaži igas etapis oleks olemas kindel garantii, et raketid on tehtud absoluutselt ühesugustena ja et on peetud kinni kogu tehnoloogiast,» jutustas ta.

«Kui võimalikud tõrked on ühesugused, siis me kõrvaldame need. Kui nad on erinevad, siis tuleb kogu süsteem lammutada ja teha selgeks, mis toimub tootmis- ja kontrollprotsessis. Sel juhul saab selgeks, et järelevalve tootmise üle on vale ja see tuleb täiesti ringi teha.»

Ametlike andmete järgi on seni ebaõnnestunud seitse katsetust 12st. Katsetused pandi seisma pärast 9. detsembrit 2009, mil kukkus läbi tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi tehtud test.

Mõned analüütikud, nende seas Vene militaarekspert Pavel Felgenhauer, oletavad, et tosina katsetuse seas on vaid üks õnnestunud test.

Bulava edasise tuleviku on pannud küsimärgi alla mitu kaitsetööstuse tippametnikku ja kõrget riigiametnikku. Nende arvates tuleb pöörata kogu tähelepanu olemasolevatele ballistilistele Sineva SLBM rakettidele, mis paiknevad samuti allveelaevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles