Esmaspäeval «Fookuses»: kas dopinguvaba tippsport on Eestis võimalik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Fookuse» saatejuht Marian Võsumets.
«Fookuse» saatejuht Marian Võsumets. Foto: Jaan Kalmus jr

Esmaspäeval algusega kell 21.00 käsitleb «Fookus» otse-eetris dopingu tarvitamist tippspordis.

Stuudios on kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tõnu Seil, SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port ja ajakirjanik Mikk Salu.

2011. aastal lahvatanud Andrus Veerpalu skandaalile on järgnenud arvukalt juhtumeid eesti sportlaste dopingukahtlustest. 2013. aasta lõpus tunnistas spordiarst Vitali Bernatski sportlaste ja treenerite varustamist dopinguainetega ajaperioodil 1995-2007, mis heitis varju paljudele mainekatele tippsaavutustele.

Eestis, nagu ka mujal Euroopas, on probleemiks dopinguseaduste ja õigusliku järelvalve puudulikkus, mis takistab keelatud ainetega kauplemise varast avastamist spordiringkondades. Tihti kasutatakse dopinguna ka legaalseid ravimeid, mis parandavad sooritust vastupidavusaladel. Näiteks jäid  südameravimina tuntud Trimetazidine'i kasutamisega poole aasta jooksul vahele jalgrattur Peeter Pruus ja jooksja Nikolai Vedehin.

Ülevaate tippsportlaste praktikatest maadluse ja jalgpalli näitel annavad Heiki Nabi treener Henn Põlluste ning Jalgpalli Liidu pressiesindaja Mihkel Uiboleht.

Tippspordi «puhtuse» tagamine on äärmiselt oluline Eesti tulevaste sportlaste, aga ka harrastajate seisukohast, kuna sooritust parandavate keelatud ainete tarvitamine rahvaspordiüritustel on tõusuteel.

Saadet juhib Marian Võsumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles