Valitsus kiitis heaks Kohvri röövimisest ajendatud karistusseadustiku muudatused

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karistusseadustik.
Karistusseadustik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus kiitis täna heaks Eesti kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvri röövimisest ajendatud karistusseadustiku muudatused. 

Nende muudatustega lisati karistusseadustikku uus süüteokoosseis – kuritahtlik sisenemine Eesti Vabariiki. Uus süüteokoosseis näeb ette karistuse ennekõike selliste ebaseaduslike piiriületuste eest, mida iseloomustab rõhutatud agressiivsus või Eesti Vabariigi vastu suunatud kavatsused.

Kuna uus koosseis kuulub terrorismikuritegudega riigivõimu ohustavate tegude hulka, antakse see kaitsepolitseiameti uurimisalluvusse.

Peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et on selge, et tuleb jätkata riigipiiri füüsilise väljaehitamisega, ent vähetähtis ei ole ka juriidiline heidutus. «Kes iganes plaanib mingisugust vägivallaakti Eesti riigi piiril, siis peab teadma, et tegu on kuriteoga, mis toob kaasa ühemõttelise reaktsiooni ja ka range karistuse,» märkis Rõivas.

Riigikogu võttis kaitsepolitseinik Eston Kohvri röövimisest ajendatud karistusseadustiku muudatused vastu möödunud aasta lõpus. Kuritahtliku sisenemise eest Eesti vabariiki saab muudatuse järgi karistada ühe- kuni viieaastase vangistusega. Raskendatavatel asjaoludel, näiteks kui piiriületajal on kaasas relv või kellegi elu on sattunud ohtu, näevad muudatused ette kolme- kuni 10-aastase vangistuse.

Politsei- ja piirivalveameti ning kaitsepolitseiameti vahelist uurimisalluvust muudetakse karistusseadustiku tänavu 1. jaanuaril jõustunud muudatuste tõttu. Määrus jõustub üldises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles