Ats Purje ja Pavel Londak on valmis mängima

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondise treening.
Eesti jalgpallikoondise treening. Foto: Artur Sadovski

Eesti jalgpallikoondis kohtub täna õhtul esimeses valikmängus võõrsil Belgiaga. Väravavahi Pavel Londaku ja ründaja Ats Purje saatus selgub peatreener Tarmo Rüütli sisetunde põhjal.


«Võib öelda, et doktorid on oma töö hästi teinud, Purje ning Londak oleksid valmis mängima,» märkis Rüütli. «Iseasi on see, kas ma nad panen platsile. Selle otsustan sisetunde järgi, siis kui aeg on küps.»


Rüütli tunnistas eile pärastlõunal pressikonverentsil, et ei olnud peas täpset koosseisu veel välja mõelnud. Lõpliku valiku tegi ta enda sõnul mängijatele teatavaks pärast meeskonna õhtusööki, Eesti aja järgi kell kümme. Rüütli sõnul olid 6–8 mehe põhikoosseisus väljakulejooksmine kindel, kuid ülejäänud variantide väljamõtlemine olevat raske, kuna koondises on mitu sama mänguklassiga meest.


«Praeguse koondise juures on võrdseid mängijaid päris palju ning loomulikult on hea, kui on laialdane valik,» rõõmustas Rüütli. «Varem pidi ju viimases hädas isegi veterane koondise juurde kaasama.»


Rüütli juhendamisajal on koondis mänginud kahe ründajaga. Eesti läbi aegade suurima väravaküti Andres Operi kõrval mängib Rüütli sõnul taas noor Sergei Zenjov, kes tegi koondisedebüüdi eelmises sõpruskohtumises Malta vastu.


«Malta mäng näitas, et Operi ja Zenjovi koostööst võib midagi head oodata ning ma ei näe põhjust, miks ma ei võiks samamoodi talitada ka seekord,» märkis Rüütli
Belgia U23 koondis mängis olümpiaturniiril väga edukalt, jäädes lõpuks neljandaks.

Rüütli tunnistas, et Belgia noortekoondise mänge ta Pekingis küll ei jälginud, kuid selle eest on ta vaadanud mänge Saksamaa, Soome ning Itaalia vastu. «Mingi ülevaate sain, kuid see ei pruugi midagi tähendada,» lausus Rüütli. «Eri meeskondade vastu mängitakse erinevalt. Ootamatusi esineb alati.»


Oper kiitis belglaste kaitseliini ja tunnistas, et ka vastaste ründeliini ridade hõrenemine tuleb Eestile ainult kasuks. Eelkõige pidas Oper sellega silmas Ruandas sündinud ründajat Mohamed Tchitet, kes ei saanud FIFAlt luba Belgiat esindada.
«Iga tugeva mängija eemalejäämine on vesi meie veskile,» kinnitas Oper, kes lisas veel Belgia ajakirjanike ees rääkides, et on vigastustest toibunud ning täiesti valmis.


Just Operist loodetakse seda meest, kes eestlaste võimalused täna ära lööb ning sellega olid kursis ka belglased, kes küsisid, kas tal lasub seetõttu lisakohustus.
«Erilist pinget ma sellepärast ei tunne,» märkis Oper. «Mina olen üksnes see mängija, kes peab võimalused realiseerima. Väljakul on eri positsioonidel ka teisi mehi, kellel sama olulised ülesanded.»


Rüütli tunnistas veel, et Belgia on võrreldes Eestiga oma taseme poolelt sammuke ees – favoriitidele Hispaaniale ja Türgile on nende võimed lähemal. Rüütli sõnul koondis superõnnestumisega esialgu ei arvestagi.


«Loodame võimalikult palju korralikke tulemusi kirja saada,» märkis Rüütli. «Belgia vastu ju kolm võimalust ainult ongi: võit oleks loomulikult väga hea.»  


Eelmist valiktsüklit, mis Belgia jaoks kujunes läbikukkumiseks, alustati peatreener Rene Vandereyckeni juhendamisel väravateta viigiga Kasahstani vastu. Kui paralleele tõmmata, siis viimase abitreener oli siis praegu Eesti koondise juures sama ametit pidav Janno Kivisild.


Belgia peatreeneri Rene Vandereyckeni sõnul ei kavatseta Eestile aga mingisugust võimalust anda. 0:0 tulemus oleks läbikukkumine. Samas tunnistas Vandereycken, et ülesanne ei ole sugugi lihtne.


«Ma nägin nende viimast sõprusmängu Maltaga ning nad jätsid endast mulje kui korralikust meeskonnast,» tunnistas Vandereycken, keda kohalike ajakirjanike sõnul ootaks kaotuse korral vallandamine.


Eile tibutas Lieges vihma, kuid täna Eesti aja järgi 21:45 algavas kohtumises ei oleks Eesti juhendajal midagi ka taevaluukide avanemise vastu.


«Mõlemad meeskonnad üritavad söötu pigem maast mängida, vihma korral liiguks pall lihtsalt kiiremini.» Tänaseks on siiski sünoptikud vahelduva pilvisusega ilma kuulutanud, samas olid ennustused ka eile sellised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles